27/05/2011 | Yazar: Kaos GL

Sanatçı Metehan Özcan’ın, Ahmet Yıldız için hazırladığı “neden” adlı fotoğraf çalışması, Çankaya Uluslararası Kamusal Alanda Sanat Gösteris

Ahmet Yıldız Yüksel Caddesinde! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Sanatçı Metehan Özcan’ın, Ahmet Yıldız için hazırladığı “neden” adlı fotoğraf çalışması, Çankaya Uluslararası Kamusal Alanda Sanat Gösterisi’nde, Yüksel Caddesinde sergileniyor.
 
Ankara’da bir ay açık kalacak Çankaya Uluslararası Kamusal Alanda Sanat Gösterisi’nde sanatçı Metehan Özcan’ın fotoğraf çalışması da sergileniyor. Eşcinsellerin kamusal alandakı mekansızlık durumunu sorgulayan Özcan, öldürülen Ahmet Yıldız için de bir fotoğraf hazırladı.
 
Sanatçı, Ahmet Yıldız için hazırladığı fotoğraf çalışması için şunları söylüyor:
““Nedenahmet” çok fazla soru sorduğu için Ahmet Yıldız'a okul arkadaşları tarafından verilen lakap. Ahmet Yıldız 2008 yılında eşcinsel olduğunu açıkladıktansonra 26 yaşında öldürüldü. Uğruna ölünen/öldürülen kimliği sembolize ettiği için bayrak kullandım. Bu aynı zamanda çok yönlü benliğimizin nasıl tekilliğe indirgendiğine bir örnek. Bayrakla örtülü gövde fotoğrafı kamusal bir alanda sergilenecek ve kartpostal şeklinde kitapçılarda dağıtılacak.”
 
Sanatçı Metehan Özcan’ın, Ahmet Yıldız için hazırladığı “neden” adlı fotoğraf çalışması Yüksel Caddesinde görülebilir.
 
“Benim de kalbim var”
Çankaya Uluslararası Kamusal Alanda Sanat Gösterisi 2011 Ankara projesi sergilenmeye başlandı.
 
İlk gösterimin başlığı “Benim de kalbim var” olarak belirlenen projeyi, Hollanda Güzel Sanatlar, Tasarım , Mimarlık Vakfı ve Çankaya Belediyesi ortaklaşa düzenliyor. Projenin küratörlüğünü Hollanda’lı heykel ve video sanatçısı Jerome Symons, yardımcı küratörlüğünü ise Umut Şumnu yapıyor.
 
Gösterinin başlığının belirlenmesindeki nedenler şöyle sıralanıyor:
 
Genel anlamda sanatın izleyicisinin kim olması gerektiğini sorgulamak,
Sanatın sergilendiği alanları muze ve galeri gibi mekanlardan kent mekanlarına doğru genişletmek,
Özel ve kamusal mekan arasındaki kaygan sınırı araştırmak,
Sanatı gündelik hayat pratikleri içinde yeniden-düşünmek,
En önemlisi, sadece iletişim aracı olmayan, ama aynı zamanda bir direniş aracı olarak sanatı yeniden konumlandırmak.
 
İlk Çankaya Kamusal Alanda Sanat Gösterisi, yedi Hollandalı ve dokuz Türk sanatçının katılımıyla gerçekleştiriliyor. Tüm davetli sanatçılar işlerinde geniş anlamda  fotoğraf medyasını kullanmalarına rağmen, yapılan çalışmalar sanat ve kamusal mekan ilişkisine bakıştaki eleştirel yaklaşımlarda farklılık gösteriyor.
 
Sanatçılardan Metehan Özcan’ın fotoğraf çalışması mekan ve cinsellik üzerine yoğunlaşıyor ve eşcinsellerin kamusal alandakı mekansızlık durumunu sorguluyor.
 
“Benim de kalbim var” başlığı, sanata ve mekana dair daha ‘müzakereci’, daha ‘olumlayıcı’, daha ‘özgürleştirici’ ve daha ‘çoğulcu’ bir anlayışı yüzeye çıkarma amacı taşıyor.
 
CANKAYA PUBLIC ART MANIFESTATION, ANKARA. 20/5-17/6/2011. With: Emre Erkal, Rob Sweere, Suat Ögut, Ece Akay, Jerome Symons, Volkan Aslan, Liesbeth van Woerden, Kostana Banovic, Jeroen Eisinga, Erkan Özgen, Ferhat Özgür, Özlem Günyol/Mustafa Kunt, Marco Cops, Geert Mul, Cemil Batur Gökceer, Metehan Özcan. Curator: Jerome Symons. Co-curator: Umut Sumnu.
 
Festivalin sayfası:


Etiketler: kültür sanat
İstihdam