31/05/2006 | Yazar: Kaos GL

Birleşmiş Milletler'in organize ettiği AIDS İle Mücadele Konferansı bugün New York'ta başlıyor. Dünya liderlerinin ve 180 ülke temsilcisinin katılacağı konferans üç gün sürecek. KAOS GL

Birleşmiş Milletler'in organize ettiği AIDS İle Mücadele Konferansı bugün New York'ta başlıyor. Dünya liderlerinin ve 180 ülke temsilcisinin katılacağı konferans üç gün sürecek.

KAOS GL

Dünya liderleri ilk kez beş yıl önce bir araya gelip, hastalıkla mücadele için neler yapılması gerektiğini görüşmüştü. Bu süreçte Birleşmiş Milletler'in (BM) raporuna göre, AIDS salgınının artış hızının yavaş yavaş düştü. Fakat Afrika bu sağlık felaketinin merkezinde durmaya devam ediyor. Dünya çapındaysa 38 milyondan fazla kişi HIV virüsü taşıyor.

BM merkezinde üç gün sürecek konferans süresince, AIDS hastalığının yayılmasının nasıl önlenebileceği tartışılacak. BM AIDS Konferansı'nda 180 ülke temsil edilecek.

Ancak politikacıların Cuma günü sahneye çıkmalarından önce, iki gün boyunca diplomatların deyimiyle, 'ön saflardan görüşler' dile getirilecek.

AIDS'in yayılmasını önlemeye çalışan dünyanın dört bir yanından konuşmacılar, bu yolda nelerin yapılması gerektiğine yönelik fikirlerini aktaracak.

Konferansın açılış oturumunda, HIV virüsü taşıyan genç bir Güney Afrikalı kadın olan Kensani Mevasa delegelere hitap edecek.

Müzakereler sürüyor

Bu arada perde arkasında, konferansın sonunda yayınlanacak siyasi deklerasyona yönelik müzakareler de sürüyor. BBC'nin verdiği habere göre üçüncü taslak, AIDS'le ilgili küresel hedefe yönelik pratik adımlar önermiyor.

Bu hedef daha önce, 2010 yılına kadar AIDS hastası herkese, tedavi olanağı sunmak olarak belirlenmişti. Taslakta AIDS'in önlenmesine ilişkin olarak da, prezervatiflere ya da ilaç kullanıcıları için temiz şırıngalara özel olarak atıfta bulunulmuyor. Bu konular konferansa katılan bazı ülkeler için tabu konumunda.

Kaynak: BBC Türkçe, 31 Mayıs 2006

Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam