12/05/2011 | Yazar: Kaos GL

Küresel HIV ile Yaşayanlar Ağı (GNP+) tarafından düzenlenmeye başlayan 28.

AIDS Mum Işığı Anması İlk Kez Türkiye’de Yapılacak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Küresel HIV ile Yaşayanlar Ağı (GNP+) tarafından düzenlenmeye başlayan 28. Uluslararası AIDS Mum Işığı Anma Etkinliği Türkiye'de ilk kez Pozitif Yaşam Derneği tarafından düzenlenecek.
Derneğin açıklamasında, ilk kez 1983'de yapılan Uluslararası AIDS Mum Işığı Anması'nın her yıl en az 75 ülkenin katılımıyla, tedavi olanaklarından yararlanamayan ve AIDS nedeniyle hayatını kaybedenleri hatırlamak, HIV'den etkilenen insanları desteklemek ve bu konudaki farkındalığın artırılmasını teşvik etmek amacıyla düzenlendiği belirtildi.
 
Mum Işığı Anması; "Hayatlara Dokunmak" teması ile HIV konusunda ulusal ve uluslararası yaklaşımın iyileştirilmesi, tedaviye erişimin artırılması, daha etkin önleme çalışmalarının sağlanması, insan hakları ve onurunun korunması amaçlanıyor. "Hayatlara Dokunmak", aynı zamanda HIV'in kişilerin hayatlarına nasıl dokunup değiştirdiğinin altını çiziyor.
 
Tedaviye erişim HIV yayılımını yavaşlatıyor
Açıklamada, şu anda HIV ile yaşayan 33 milyon kişiden sadece 6 milyonunun tedavi olanağına sahip bulunmasının, adaletsizliğin bir göstergesi oldu belirtildi.
 
"Düşük ve orta seviyede gelir sahibi ülkelerde yılda 370 bin çocuk HIV ile enfekte şekilde doğarken, yüksek seviyede gelir sahibi ülkelerde ise ebeveynden çocuğa bulaşma ortadan kaldırılmıştır.
 
Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS) raporlarına göre, HIV tedavisine erişimin artması HIV salgınını yavaşlatıyor; HIV ile yaşayan kişilerin sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam etmelerine olanak tanırken daha üretken olmalarına ve aynı zamanda başkalarına HIV bulaştırma riskinin düşmesini sağlıyor.
 
Program şöyle:
20.00 - 20.30 Taksim'de toplanma ve hazırlıklar
20.30 - 21.00 Katılımcıların yerlerini alması, mumların yakılması - Gitar dinletisinin başlaması
21.00 - 22.00 Mum yakma eyleminin gerçekleştirilmesi
 
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
 

Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam