19/11/2020 | Yazar: Damla Umut Uzun

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, gey sığınmacının sınırdışı edilmesinde ihlal kararı verdi.

AİHM’den gey sığınmacıyı sınırdışı etmeye ihlal kararı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

B. ve C. / İsviçre davasında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ilk kez eşcinsel bir erkek olan başvuranın sınır dışı edilmesinin, sorumlu devletin Gambiya’da bir gey için kötü muamele risklerini değerlendirmeme ve devlet dışı aktörlerden kaynaklanan kötü muameleye karşı devlet korumasının mevcudiyetini uygulamama sebeplerinden dolayı 3. Maddenin ihlal edildiği kararını verdi.

Mahkeme, ülkede eşcinselliği suç sayan kanunların varlığının kişinin o ülkeye geri gönderilmesine engel oluşturduğunu ve bunun 3. maddeye aykırı olduğu kararını verdi. Aynı zamanda, Gambiya’daki yaygın homofobi ve LGBTİ kişilere karşı ayrımcılığa dikkat çekti.

Aynı cinsiyetten kişiler arasındaki ilişkileri suç sayan yasalar uygulanmasa da, mahkeme bu yasaların, LGBTİ kişiler için ülkede devlet koruması olmaması ve kişiyi 3.Madde'yi ihlal etme riskine sokacak bir gösterge olduğu sonucuna vardı.

ILGA-Europe Kıdemli Dava Sorumlusu Arpi Avetisyan bu kararı şöyle değerlendirdi:

“Bu karardaki bulgular uzun zamandır bekleniyordu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ilk kez, sınır dışı etme davaları göz önünde bulundurulduğunda, kişinin cinsel yönelimine dayalı kötü muamele risklerinin, özellikle menşe ülkedeki devlet dışı aktörler tarafından yeterince değerlendirilmemesinin ihlale yol açtığını tespit etti. Madde 3. Bu kararı, LGBTİ sığınmacıların haklarını korumada önemli bir adım olarak memnuniyetle karşılıyor ve Avrupa Konseyi'ndeki benzer davalarda AİHM’in rehberliğinin hizmet etmesini umuyoruz.”


Etiketler: insan hakları, yaşam, mülteci, dünyadan
İstihdam