25/01/2021 | Yazar: Kaos GL

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi: “Trans geçiş operasyonu olmayan trans başvurucuların cinsiyet kimliklerinin tanınmaması özel hayata saygı hakkını ihlal!”

AİHM’den trans başvurucuların cinsiyet kimliğini kabul etmeyen Romanya’ya ceza! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Romanya’nın başkenti Bükreş'te, 2006 yılından Onur Yürüyüşü

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, iki trans başvurucunun trans geçiş operasyonu olmadığı gerekçesiyle cinsiyet kimliklerinin Romanya mahkemelerince, tanınmamasını özel hayata saygı hakkına haksız bir müdahale olduğuna karar verdi.

19 Ocak tarihli, “X ve Y v. Romanya” isimli dava; 1976 ve 1982 yılı doğumlu iki Romanya vatandaşı tarafından açıldı.

Romanya’dan isim değişikliği için trans geçiş operasyonunu şartı!

Başvuruculardan biri 2014’te nüfustaki cinsiyet ibaresinin erkek olarak düzenlenmesi ve yeni isminin yazılması için, cinsiyet disforisi deneyimlediğini doğrulayan üç tıbbi raporla birlikte Bükreş’teki yerel mahkemeye başvurdu. Ancak mahkeme talebi “erken” buldu ve nüfus kayıtlarında değişiklik yapılması için trans geçiş operasyonunu şart koştu.

Diğer başvurucunun da trans geçiş operasyonu için izin talep ettiği ve ilgili idari belgelerde isminin değişmesi yönündeki Romanya’da açtığı davası aynı gerekçeyle reddedildi. Romanya’daki mahkeme başvurucunun tras geçiş operasyonu olmasının ardından isim değişikliğinin yapılabileceğine karar verdi.

“Kişinin bedensel bütünlüğüne saygı hakkına haksız bir müdahale”

Her iki başvurucu da bu kararları istinaf etmiş ancak başvurucuların istinaf talepleri reddedildi. Bunun üzerine her iki başvurucu da AİHM’e yaptıkları başvuruda nüfus kayıtlarında değişiklik yapılması için trans geçiş operasyonunun şart koşulmasının, kişinin bedensel bütünlüğüne saygı hakkına haksız bir müdahale olduğunu belirtti.

AİHM’in kararı

AİHM’nin kararı, trans başvurucuların trans geçiş operasyon şartını yerine getirmedikleri gerekçesiyle cinsiyet kimliklerinin hukuken tanınmamasının, özel hayata saygı hakkını ihlal ettiğine karar verdi.

Ayrıca Mahkeme Romanya’nın ikinci başvurucuya 1.153 Euro maddi tazminat ödemesine, her iki başvurucuya 7,500 Euro manevi tazminat ödemesine ve ilk başvurucunun masraf ve giderleri için 8.910 Euro, ikinci başvurucunun masraf ve giderleri için 845 Euro ödemesine karar verdi.

Anayasa Gündemi’nden Av. Polat Yamaner’in Türkçe’ye çevirdiği kararın tamamını buradan okuyabilirsiniz.

 


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam