27/10/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Litvanya’da “gey propaganda yasağı” nedeniyle sansürlenen kitap için ifade özgürlüğü ihlali, dedi. Ülke yasağı kaldırmaya hazırlanıyor.

AİHM kararı Litvanya’nın ayrımcı yasağını değiştirir mi? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Litvanya’da Pride, Nisan 2021, Mindaugas Kulbis/AP

Litvanya hükümeti 25 Ekim Çarşamba günü “gey propaganda yasağı” olarak bilinen reşit olmayan kişilere cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve ifadesine dair bilgi vermeyi kriminalleştiren ayrımcı yasayı kaldırmak için harekete geçti.

Hükümetin atağı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ülkede sansürlenen bir kitaba dair kararının ardından gelişti. 

Mahkeme lezbiyen yazar Neringa Dangvyde Macate’ın içinde queer evliliğe dair cümlelerin yer aldığı “Amber Heart” adlı çocuk kitabının sansürlenmesinin ifade özgürlüğü ihlali olduğuna hükmetti.

Mahkeme kitabın sansürlenmesine de neden olan 2009'dan beri yürürlükte olan “Küçüklerin Kamuya Açık Olumsuz Bilgilerden Korunması Hakkında Kanun”unu kaldırmaya çağırdı. 

Avrupa  Birliği Temel Haklar Ajansı’nın (FRA) 2020 yılında yaptığı bir araştırmaya göre Litvanya'da LGBT topluluğunun yüzde 44'ü, AB ortalaması olan yüzde 38'e kıyasla daha fazla tacize maruz kalıyor. 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, dünyadan
İstihdam