20/02/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Avusturya’da eşcinsel çiftlerin evlat edinmesiyle ilgili kısıtlamayı ‘anayasaya aykırı’ buldu.

AİHM Kararını Lezbiyen Çiftten Yana Kullandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Avusturya’da eşcinsel çiftlerin evlat edinmesiyle ilgili kısıtlamayı “anayasaya aykırı” buldu.
 
Avusturyalı lezbiyen bir çiftin başvurusunu inceleyen mahkeme, kadınlardan birisinin 17 yaşındaki oğlunu diğer partnerin de yasal olarak evlat edinmesine onay verdi. Avusturya’da evli olmayan heteroseksüel çiftlerin sahip olduğu ikinci ebeveynin evlat edinme hakkı eşcinsel çiftlere tanınmıyordu.
Karar, Avusturya yasalarının eşcinsel çiftlere ayrımcılık yaptığını söyleyen sekiz yıllık bir mücadelenin sonunda geldi.
 
2005 yılında yapılan başvuru, lezbiyen çiftin durumunda evlat edinmenin “yasal olarak imkânsız” olduğu gerekçesiyle geri çevrilmişti. 2007 yılında AİHM’e yapılan ikinci başvuru ise daha ciddi karşılandı.
 
Son olarak 2012 yılında AİHM Yüce Divan’ına getirilen başvuruyla ilgili Haziran ayında Strasbourg’da bir duruşma gerçekleşti.
 
Jüri, lezbiyen çiftin ve oğullarının “aile hayatı” yaşamamaları için hiçbir sebep olmadığını ve çocuğun eşcinsel ebeveynlerden zarar göreceğine dair hiçbir kanıt olmadığını belirtti.
 
Cinsel Yönelim Farkı Olmamalı
Yüce Divan, aynı şartlar altında heteroseksüel çiftler evlat edinebilirken eşcinsel çiftlerin evlat edinememesinin anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.
Daha önceden Fransa’da gerçekleşen benzer bir davada (Gas and Dubois v France) cinsel yönelimleri fark etmeksizin evli olmayan çiftler için partnerin önceki bir ilişkisinden olan çocuğunu evlat edinmenin yasal olmadığı kararı alınmıştı.
 
ILGA-Europe yönetim kurulu eş başkanı Martin Christensen, kararın diğer ülkelerdeki çiftler için de olumlu olmasını umduğunu söyledi.
 
“Eşcinsel ailelerin çocuklarıyla yasal bağlar kurması önündeki engeller ve bu bağların tanınmaması yalnızca ayrımcı olmakla kalmıyor, aynı zamana yasal belirsizlikler de doğuruyor. Bu da gökkuşağı ailelerindeki çocukların sağlığına ve bu ailelerin günlük hayatlarına büyük zararlar vermektedir.”
Uluslararası Hukukçular Komisyonu’ndan yasal danışman Alli Jernow ise karara ilişkin şu yorumda bulundu: “Bugünkü kararla mahkeme ebeveynlerin cinsiyetinden bağımsız olarak ailelerin aile olduğunu ve cinsel yönelimin yasal olarak tanınması ve korunması önündeki engellerin ne ebeveynlerin, ne de çocukların çıkarına olduğunu açıkça oraya koymuştur.”
 
Bozdağ’ın Yüreğine Su Serpecek Karar
Hollandalı Avrupa Birliği Parlamenteri, LGBT İntergrup Başkan Yardımcı Sophie in ‘t Veld, lezbiyen bakıcı ailelere karşı çıkan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’a tepkisini şu sözlerle dile getirdi: Bu karar Sayın Bozdağ’ın yüreğine su serpmeli: Gey ve lezbiyen aileler de tıpkı diğer aileler gibiler.
 
Veld’in de üyesi olduğu D66 Partisi, Bozdağ’ın açıklamasına dair tüm parti olarak Hükümet’e soru önergesi verdi.
 

    


Etiketler: insan hakları, aile
nefret