30/12/2021 | Yazar: Kaos GL

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Gürcistan’ı, tehdit edilen 17 Mayıs yürüyüşünde LGBTİ+ aktivistleri korumadığı için cezalandırdı.

AİHM: “LGBT’lerin eylemine karşı nefret şiddetinin cezasızlığı ayrımcılık yasağının ihlalidir” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Gürcistann, Tiflis 17 Mayıs 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Gürcistan’da 17 Mayıs eylemine yapılan saldırının konu olduğu davada, yetkilileri; barışçıl göstericileri homofobik ve transfobik şiddete karşı korumadığı ve yeterli bir soruşturma yürütmediği için cezalandırdı.

Anayasa Gündemi’nden Benan Molu’nun Türkçeleştirdiği 16 Aralık 2021 tarihli “Women’s Initiatives Supporting Group ve Diğerleri v. Gürcistan” kararın ayrıntısı şöyle:

17 Mayıs 2013 tarihinde, Gürcistan, Tiflis Rustaveli’de LGBTİ+ aktivistlerinin gerçekleştirmediği planladığı Uluslararası Homofobi, Bifobi, İnterfobi ve Transfobi Karşıtı Gün yürüyüşü LGBTİ+ kişi ve gruplar tarafından tehdit edildi.

LGBTİ+ hakları savunucuları bu tehditleri İçişleri Bakanlığı’ndan üst düzey yetkililer ile görüştü. Yetkililer, eyleme katılacak kişilerin güvenliğini sağlanacakları güvencesini verdi ancak saldırı riskinin farkında olduğu halde LGBTİ+’ları saldırganlardan korumak için önlem almadı.

aihm-lgbt-lerin-eylemine-karsi-nefret-siddetinin-cezasizligi-ayrimcilik-yasaginin-ihlalidir-1

Fotoğraf: 17 Mayıs 2013'teki homofobik, bifobik, transfobik saldırıdan

Saldırılar nedeniyle yürüyüş gerçekleşmediği gibi yürüyüşe katılmak için alanda bulunan pek çok LGBTİ+ aktivisti darp edildi. İçişleri Bakanlığı, yaşanan saldırıya dair başlattığı soruşturmanın ardından iki dava açtı. Davalarından birinde saldırganlar 45 Euro para cezasıyla beraat etti ancak diğer dava halen sürüyor.

“İnsanlıkdışı ve aşağılayıcı muamele yasağı” ve “Ayrımcılık yasağı”na aykırı

AİHM davada Gürcistan yetkililerinin uygulamalarını, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 3. maddesinde düzenlenen insanlıkdışı ve aşağılayıcı muamele yasağı ve 11. maddesinde düzenlenen toplanma özgürlüğü ile bağlantılı olarak 14. maddesinde düzenlenen ayrımcılık yasağına aykırı buldu:

“LGBT topluluğunun eylemine karşı-eylemcilerin saldırmasına göz yumulması ve nefret saikli şiddetin cezasız bırakılması, 3., 11. ve 14. maddenin ihlalidir.”

Mahkeme, başvurucuları (35 Gürcistan vatandaşı ve Women’s Initiatives Supporting Group ve Identoba adında, Gürcistan’da faaliyet yürüten iki LGBTİ+ derneği) haklı buldu ve başvuruculara toplamda 193,500 Euro ödemesine karar verdi. Ayrıca Mahkeme, saldırıda beyin sarsıntısı geçiren başvurucuya 10.000 Euro ve süpermarkette polis tarafından rencide edilen başvurucuya 6.000 Euro ödenmesini de hükmetti.

Kararın tamamını buradan okuyabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam