17/07/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Finlandiya’da bir kadınla evli olan bir trans kadın, cinsiyet kimliğinin yasal olarak tanınması için medenî durumunu değiştirmek zorunda bırakıldı.

AİHM trans kadının evliliğini korumadı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Finlandiya’da bir kadınla evli olan bir trans kadın, cinsiyet kimliğinin yasal olarak tanınması için medenî durumunu değiştirmek zorunda bırakıldı.
 
Ya medenî birliktelik, ya da boşanma
 
Eşcinsel evlilikleri tanımayan ülkede, Heli Hämäläinen adlı trans kadının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yaptığı başvuru dün reddedildi. Karara göre, 49 yaşındaki Hämäläinen’in 18 yıllık evliliği ya eşcinsel çiftlerin yararlanabildiği medenî birliktelik seviyesine düşürülecek, ya da çiftin boşanması gerekecek.
 
Daha önceki kararlarında, kişinin cinsiyet kimliğinin yasal olarak tanınmasının hür iradenin temellerinden olduğunu belirten mahkeme, uluslararası insan hakları örgütlerinden eleştiri topladı.
 
“Ayrımcı yasalar, mahremiyet ve aile yaşamı haklarına karşı kullanılıyor”
 
ILGA-Europe’un Genel Başkanı Evelyne Paradis, mahkemenin transların maruz kaldığı aşağılayıcı ve ayrımcı uygulamaları kınayacağı önemli bir fırsatı kaçırdığını belirtirken Uluslararası Af Örgütü’nün Avrupa ve Orta Asya Programı Yardımcı Direktörü Jezerca Tigani ise “eşcinsel çiftlerin evlenmesine izin vermeyen ayrımcı yasalar Heli’yi mahremiyet ve aile yaşamı haklarından mahrum bırakmak için kullanılmamalı,” dedi.
 
Hämäläinen, Finlandiya yasaları uyarınca, cinsiyet kimliğinin tanınması için psikiyatrik değerlendirme ve kısırlaştırmaya da tabi tutulmuştu. Trans örgütleri, bu tür zorunlu tıbbî müdahalelerin transların insan haklarını ihlal ettiğini belirtiyor.  
 
İlgili haberler:

Etiketler: insan hakları
nefret