04/03/2025 | Yazar: Kaos GL
Aile Bakanlığı, Kaos GL’nin bilgi edinme başvurusundaki pek çok soruyu yanıtsız bıraktı. Alo 183 Sosyal Destek Hattı’nın LGBTİ+’lardan gelen çağrıları kapsamadığını söyledi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kaos GL’nin bilgi edinme başvurusunda pek çok soruyu yanıtsız bıraktı.
Bakanlık, sadece “Alo 183 Sosyal Destek Hattı’na LGBTİ+ şiddet mağdurları tarafından yapılan çağrılara yönelik özel bir protokol veya destek mekanizması var mıdır? LGBTİ+’ların yaptığı çağrılarla ilgili istatistiklere (örneğin çağrı sayısı ve içerikleri) ulaşmak mümkün müdür?” sorusuna yanıt verdi.
Bakanlık, söz konusu soruya yanıt olarak Alo 183 Sosyal Destek Hattı kapsamında LGBTİ+ şiddet mağdurlarının çağrılarına yönelik özel destek mekanizması olmadığını söyledi:
“Alo 183 Şiddetle Mücadele Hattı, aile, kadın, çocuk, engelli, yaşlı, şehit yakınları ve gazilere yönelik hizmetler hakkında bilgilendirme ve yönlendirme sağlayan bir hattır. Ayrıca ihmal, istismar ve şiddet vakaları veya töre ve namus cinayetlerinin önlenmesi için tedbir mahiyetindeki ihbarlarda alınmakta olup, durumun aciliyeti göz önünde tutularak, vakanın bulunduğu ilin acil müdahale ekip sorumlusuna ve/veya kolluk kuvvetlerine bildirilerek müdahale edilmesini sağlayan bir hattır.”
Bakanlığın yanıtlamadığı sorular
Bakanlığın yanıtlamadığı sorular ise şöyle:
1. Yoksulluk sınırında yaşayan lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks (LGBTİ+) kişilerin, özellikle transların belirlenmesi ve desteklenmesi adına yapılan çalışmalar mevcut mudur?
2. Bakanlık tarafından yürütülen sosyal hizmetlere ve yardımlara LGBTİ+’ların erişimini artırmak için özel bir düzenleme yapılmış mıdır?
3. Bakanlığınıza bağlı sosyal hizmet personeline, LGBTİ+ konularında herhangi bir eğitim verilmekte midir? Bu eğitimlere dair program içeriği ve eğitim alan personel sayısını paylaşabilir misiniz?
4. Bakanlığınıza bağlı kadın sığınma evleri ve diğer barınma merkezlerinde LGBTİ+ şiddet mağdurlarının güvenli bir şekilde faydalanmasını sağlamak için alınan önlemler nelerdir?
5. Bu merkezlerden yararlanan LGBTİ+ şiddet mağdurlarının sayısına dair veriler mevcut mudur?
Etiketler: insan hakları, kadın, çalışma hayatı, barınma, sosyal hizmet, aile, siyaset, sağlık hakkı, özel haber