06/07/2023 | Yazar: Kaos GL

İnter Dayanışma ve 17 Mayıs Derneği’nin yayımladığı “Aile Rehberi” interseks ve aileleri için bilgilendirici içerikler ile deneyim aktarımlarını aynı kitapta buluşturdu.

Aile Rehberi yayımda: Kanatları kesilip de uçmaları beklenen bütün yaralı kuşlara… Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İnterseks çocukları bilgilendirilmiş onam alınmayan ve tıbben gereksiz ameliyatlardan korumayı öncelikli hedeflerinden birisi olarak belirleyen İnter Dayanışma, Aile Rehberi’ni yayımladı.

On üç bölümden oluşan Aile Rehberi’nde, “İnterseks nedir?”, “Hak ihlalleri”, ”İnterseks çocuklar”, “Ailelere ne şekilde danışmanlık vermeliyiz?”, “Aileye verilebilecek önemli bilgi ve öneriler”, “Yeni doğan bebeğim interseks. Hastanede ne olacak”, “Ebeveynler için mini hukuki rehber”gibi bilgilendirici içeriklerin yanı sıra intersek ve ailelerinin deneyim aktarımları da yer alıyor.

Kitabın giriş yazısı, İnter Dayanışma Kurucusu ve 17 Mayıs Derneği İnterseks Çalışmaları Koordinatörü Belgin Günay kitabın amacını “interseks çocuklar ile aileleri arasındaki duvarı” yıkmak olduğunu belirtiyor.

“Çünkü bu duvar ne interseks çocukların ruh sağlığına ne de aile ilişkilerine katkı sağlıyor. Kendini inşa edebilmek, esenliğini sağlamak ve iyi bir insan olabilmek için “sahici” birisi olabilmenin gerekliliğine inanıyoruz. Toplum ve sistem bizi attığımız pek çok adımda ikiyüzlü olmaya, yalanlarla ya da görünmezlikle yaşamaya zorluyor. Buna zorlanan çocuklar mutsuz yetişkinlere dönüşüyor.”

“Çocuğunuza sahici bir insan olma şansı verebilmek aileler olarak sizin elinizde” diyen Günay, çocukların kendi bedenleri üzerinde söz hakkına sahip olduğunu hatırlatıyor.

Aile Rehberi’nin giriş yazısı şu cümleyle sona eriyor: “Kanatları kesilip de uçmaları beklenen bütün yaralı kuşlara sevgilerle… Yalnız değilsiniz”

Rehberi web sitesinden okumak için burayı ziyaret edebilirsiniz. 


Etiketler: insan hakları, aile, sağlık, sağlık hakkı
İstihdam