14/10/2023 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL’den Yıldız Tar, Sıfır Ayrımcılık Derneği’nin Başka Bir Siyaset Okulu’nda konuştu: “Siyasal şiddetin eşdeğer kuvvette bir toplumsal şiddeti çağırma amacı var. Bunu durdurmak bizim elimizde.”

“Aile var oldukça, insanlar üredikçe LGBTİ+’lar da var olmaya devam edecek” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sıfır Ayrımcılık Derneği’nin bu sene yedincisini düzenlediği Başka Bir Siyaset Okulu, 9 Ekim’de başladı. İzmir Efes Selçuk’ta yapılan okula farklı şehirlerden 20 genç katıldı.

16 Ekim’e kadar devam edecek programda aktif yurttaşlık, sosyal politikalar, yerel yönetimlerin işleyişi ve Avrupa ve Türkiye’de Roman Sivil Toplumunun gelişimi ile Romanlara yönelik politikalar tartışıldı.

Okulda aynı zamanda ayrımcılık ile sosyal içerme, toplumsal cinsiyet, sanat ve aktivizm gibi tematik konularda eğitimler verildi. Okulda bugün (15 Ekim) toplumsal cinsiyet eşitliği bağlamında LGBTİ+ hakları da tartışıldı.

“Nefrete karşı el ele” videosunun gösterdikleri

KaosGL.org Genel Yayın Yönetmeni Yıldız Tar, Kaos GL’nin “Nefrete karşı el ele” videosunu izleterek konuşmaya başladı. Videonun nasıl çekildiği, milyonlarca kişiye ulaşan bu “kamu spotunun” nasıl bir anda medya eliyle karalama kampanyalarının hedefi haline geldiğini aktaran Tar, kısa filmin tam da son yıllarda devreye sokulan LGBTİ+’ları yalnızlaştırma politikasına paralel olarak hükümet medyası ve Saadet Partisi’ne yakın medya organları tarafından bu kez başka bir biçimde hedefe konulduğunu ifade etti.

Toplumsal çürüme dalgasında açılan barış gediğini kapatmak için ellerinden geleni ardına koymadıklarını belirten Tar, toplumsal desteğin önüne geçemeyeceklerini fark edenlerin bu kez “tren” üzerinden yeni bir kutsal ve kırmızı çizgi yarattığını söyledi.

Tar, bundan sonraki süreçte asıl önemli olanın, LGBTİ+'ların her gün tehditlere yaşadığı dünyada filmdeki gibi uzatılan elin tutulması gerektiğini belirtti:

“Bundan sonra da bu ülkede yaşayan insanlar olarak insanlık onuruna yaraşır bir hayatı inşa etmek için o elin havada kalmaması gerekiyor. Zaten bir el ne kadar havada kalabilir ki? Bugün değilse yarın, o videodaki gibi sevgi ve saygının hakim olduğu bir ülkede yaşayacağımıza inancımız tam. Ve videonun sonunda uzatılan o elin havada kalmayacağına da…”

“İnsanlar üredikçe LGBTİ+’lar var olmaya devam edecek”

Son yıllarda LGBTİ+’lara karşı siyasal şiddetin arttığını da hatırlatan Tar, şöyle dedi:

“Bu siyasal şiddetin bir amacı var, o da eşdeğer kuvvette hatta belki daha da aşan toplumsal şiddeti çağırmak. Bu çok tehlikeli bir oyun. Bunu biz Madımak’tan da biliyoruz, başka yerlerdeki linçlerden de biliyoruz. Şu ana kadar bunun yaşanmamış olması, bu topluma dair umut verici bir hadise. Her gün en tepedeki isimden en alttaki isme kadar ‘LGBT’ dedikleri bir yerde arzu ettikleri toplumsal şiddeti yaratamadılar. Bizim de parçası olduğumuz bu toplumun siyasal şiddet manevralarına karşı bir arada yaşamı savunacak iradesine güveniyorum, güvenmek istiyorum. Kimsenin bütün bir LGBTİ+ varoluşunu kurban vermesi mümkün değil. Aile oldukça, aile kurumu var oldukça, insanlar üredikçe LGBTİ+’lar var olmaya devam edecek.”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, aile, siyaset
İstihdam