04/12/2023 | Yazar: Deniz Öztürk

Dr. Caitlin Ryan: “Ailelerin LGBTİQ+ çocuklara nasıl yaklaştıklarına dair küçük bir değişiklik, çocuklarının sağlığı, ruh sağlığı ve esenliğinde önemli bir fark yaratabilir.”

“Ailenin reddetmesi, LGBTİ+’larda intihar, madde kullanımı ve depresyon riskini arttırıyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

European Network of Parents of LGBTI+ Persons (ENP) ve Family Acceptance Project (FAP), “LGBTİQ+ çocukların ruh sağlığında ailelerin etkisi” webinarı düzenledi.

29 Kasım Çarşamba günü çevrimiçi ortamda yapılan etkinlikte, LGBTİQ+’ların ruh sağlığı alanında 47 yıldır çalışan FAP Direktörü Dr. Caitlin Ryan, ebeveynlerin tutumunun LGBTİQ+ çocukların ruh sağlığı üzerindeki etkisini anlattı.

Dr. Ryan, sunumunun başında ailelerin LGBTİQ+ çocuklarına karşı tutumunun; cinsel sağlık, travma, madde kullanımı, depresyon, intihar, sosyal destek ve esenlik gibi pek çok alanda önemli bir rol oynadığını belirtti.

Sosyal hizmet uzmanı Dr. Ryan’ın yürüttüğü Family Acceptance Project ise, aile kabulü ve reddinin LGBTİQ+’ların sağlık risklerini ve refahını nasıl etkilediğini gösteren ilk araştırma ve aile destek modeli olmasıyla tarihsel bir önem taşıyor.

“Ailelerin tutumu çok önemli”

LGBTİQ+’ları aile kurumuna zarar verici ma olarak gören yaygın anlayış sebebiyle FAP gibi çalışmaların yakın bir geçmişe kadar yapılamadığını aktaran Dr. Ryan, özellikle LGBTİQ+'lar için aile hizmetlerinin yeterli olmadığını ve ailenin reddetme tutumunun risk değerlendirmelerinde tanımlanmadığını belirtti. Ayrıca FAP kapsamında sundukları aile destek modelinin özellikle sağlık ve ruh sağlığı hizmeti veren kurumları geliştirmeye yönelik olduğunu ekledi.

FAP ile edinilen bulgular, LGBTİQ+’ların ruh sağlığındaki negatif etkilerin cinsel kimlikleri ve yönelimleri sebebiyle değil; dışlanma ve sosyal tepkiler nedeniyle gerçekleştiğini ortaya çıkardı. Araştırmaya göre; ailenin reddedici tutumu, LGBTİQ+’larda intihar eğilimi, depresyon ve madde kullanımı riskini arttırabiliyor. Dr. Ryan, bu bulgular ışığında ailenin kabullenici tutumunun ve desteğinin ruh sağlığında pozitif etkileri olabileceğini; özsaygı, sosyal destek ve sağlık parametreleri üzerinden vurguladı.  

Webinar sona yaklaşırken, Dr. Ryan iki mesaj verdi:

“Ailelerin sözleri, eylemleri ve davranışları, LGBTİQ+ çocuklar üzerinde fiziksel ve duygusal bir etkiye sahiptir. Ailelerin LGBTİQ+ çocuklara nasıl yaklaştıklarına dair küçük bir değişiklik, çocuklarının sağlığı, ruh sağlığı ve esenliğinde önemli bir fark yaratabilir.”

Dr. Caitlyn Ryan kimdir?

Dr. Caitlin Ryan, 1970'lerden bu yana çocuklar, gençler ve ailelere odaklanarak LGBTQ+ sağlığı üzerine çalışan bir klinik sosyal hizmet uzmanı, eğitmen ve araştırmacı. Dr. Ryan, LGBTQ+ çocuklar, gençler ve genç yetişkinler için sağlıklı bir gelecek inşa etmek amacıyla FAP'ın Aile Temelli Destek Modelini sosyal hizmetlere ve programlara entegre etmek için kuruluşlar, inanç toplulukları, aileler, gençler ve sağlayıcılarla birlikte çalışıyor. www.familyproject.sfsu.edu

The European Network of Parents of LGBTI+ Persons (ENP) nedir?

ENP, saygınlığa dayalı daha kapsayıcı bir toplum inşa etmeye adanmış bir kuruluş. Bir ebeveyn kuruluşu olarak ENP'nin öncelikli odak noktası LGBTİQ+ çocukların refahını teşvik etmek. ENP ebeveynleri, kişisel hikâyelerini paylaşarak ve açık iletişimi teşvik ederek toplumlarındaki ayrıştırıcı önyargı tutumlarını yıkma konusunda birbirlerine destek olur. www.enparents.org


Etiketler: insan hakları, sosyal hizmet, aile, sağlık, dünyadan, danışmanlık
İstihdam