25/12/2019 | Yazar: Kaos GL

İnsan Hakları Okulu’nun yayımladığı “OHAL’de İnsan Hakları Alanında Akademisyen Olmak” raporu süreci LGBTİ+’lar açısından da değerlendiriyor.

“Akademisyenler, öğrencilerin LGBTİ+’larla ilgili tez konularını değiştirdiklerine tanıklık etmekte” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Yıldız Teknik Üniversitesi önü, 22 Şubat 2017, Mülkiye Haber

İnsan Hakları Okulu’nun, “OHAL’de İnsan Hakları Alanında Akademisyen Olmak: Baskıların, Tehditlerin ve Soruşturmaların Gölgesinde Akademi” raporu yayımlandı.

Ülkü Doğanay ve Ozan Değer’in hazırladığı raporda, Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde akademilerde “LGBTİ+ hakları” gibi konularda çalışma olanaklarının önemli ölçüde kısıtlandığı belirtiliyor.

Rapor, OHAL ile birlikte “değinilmesi sakıncalı” konuların çeşitlendiğini de ortaya koyuyor. Bu konulardan birinin de daha önce kampüslerde yapıldığı halde OHAL ile birlikte yasaklanan ya da filli bir yasak olmadığı halde yapılmasına izin verilmeyen LGBTİ+ etkinlikleri olduğuna dikkat çekiliyor.

Değiştirilen tezler…

Akademilerde LGBTİ+ konularına dair araştırma yapmanın bu dönemde daha zor olduğu da vurgulanıyor: “Akademisyenler, öğrencilerin LGBTİ+’lar, Kürtler, Ermeniler, Alevilerle ilgili tez konularını ‘bu koşullarda onu kimseyle yazamam’ endişesiyle, hocalarından gelen telkinler nedeniyle ya da başlarına bir şey gelebileceğinden korktukları için değiştirdiklerine de tanıklık etmektedirler.”

Rapor bu dönemde insan hakları alanındaki baskıların ve ihlallerin artmasına rağmen LGBTİ+, kadın hareketi ve öğrencilerin kendi kavramları ve hak taleplerine rağmen OHAL koşullarında ortaklaşabildiklerini de belirtiyor.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı, eğitim
nefret