24/10/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Not1More’un düzenlediği Uluslararası Orman Savunucuları Konferansı, bu yıl Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ev sahipliğinde Türkiye’de gerçekleşti.

Akbelen’den Amazon’lara orman savunucuları Türkiye’de buluştu! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ekoloji hareketinin risk altındaki aktivistlerini destekleyen kampanya grubu Not1More’un düzenlediği Uluslararası Orman Savunucularının Konferansı, bu yıl Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ev sahipliğinde 4-8 Eylül’de Türkiye’de gerçekleşti. 

Orman savunucularının ihtiyaçlarını, kazanımlarını ve taleplerini dile getirmek için oluşturulan bu uluslararası konferansa; Kamboçya, Bangladeş, Kenya, Birleşik Krallık, Brezilya ve  Ukrayna’dan katılan aktivistlerin yanı sıra Türkiye’nin çeşitli kentlerindeki ekoloji direnişlerinden örgütler de yer aldı. 

Konferansa Muğla’da Akbelen Ormanları’nı savunan İkizköy Direniyor, Hatay’da acil kamulaştırmayla zeytinlikleri tehlikede olan Dikmece Köylüleri, Aydın’da jeotermale karşı mücadele eden Kızılca Köylüler, hidroelektrik santrale karşı duran Alakır Nehri Kardeşliği, Maraş’ta termik santrale karşı insan ve doğa haklarını savunan aktivistler, çimento fabrikasına karşı etkili eylemler düzenleyen Deştin Çevre Platformu, Muğla Çevre Platformu, Validebağ Korusu Direnişi ile Türk Tabipleri Birliği, Change.org ve Kaos GL Derneği’nden temsilciler de katıldı. 

Kızılcık Yaylası’ndan Amazon’lara ortak bir yas

Konferansta Antalya’nın Kızılcık Yaylası’ndaki çam ve sedir ormanlarını taş ocaklarına karşı korudukları için evlerinde silahlı saldırı sonucunda öldürülen Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu'nun kızları Emine Büyüknohutçu ile Brezilya’da Amazonu’u korudukları için öldürülen Maria do Espírito Santo ve eşi José Claudio Ribeiro dos Santos’un kardeşi Claudelice Santos bir araya geldi. Ormansızlaşmaya karşı mücadele ederken yaşamını yitiren aktivistlerin anıldığı etkinlikte Büyüknohutçu Belgeseli de izlendi. 

Konferans boyunca her ülkeden gelen aktivistler yerel mücadelesindeki kazanım ve kayıplarını anlattırken, toplamda ormanın küresel savunması üzerine yol haritaları çizildi.

Konferans boyunca orman ve ekoloji mücadelesini besleyen sosyal etkinlikler de gerçekleşti. 


Etiketler: insan hakları, ekoloji
İstihdam