24/07/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Akbelen Ormanı’nda İkizderelilerin direnişine rağmen Limak Holding ve IC Holding kömür madenini genişletmek için ağaç kesimine başlamışken queer ekolojik mücadeleyi yeniden konuşalım.

Akbelen Ormanı’nda talan sürerken queer ekolojiyi savunmak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sabaha karşı 05.30’da bölgeye çok sayıda jandarma ekibi ve TOMA’nın sevk edildiği Muğla, Milas’a bağlı İkizköy’de bulunan Akbelen Ormanı’nda Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji’nin kömür maden sahasını genişletmek için ağaç kesimine başladı.

2019’dan beri ormanda kömür madenine karşı nöbet tutan İkizköylüler, sosyal medyadan duyurduğu talana karşı herkesten destek istiyorlar. 

İktidarın sistematik olarak hedef gösterdiği ve nefret siyaseti ürettiği LGBTİ+’lar bu ve benzeri ekolojik saldırılara karşı neden mücadele yürütmeli?

Bu sorunun ilk yanıtı elbette insan olmanın gereği olsa da LGBTİ+’lara yönelik baskının ekoloji alanında da mevcut olduğunu ve bu ikisinin aynı kaynaktan beslendiğinin altını çizmek gerekiyor.

Bir diğer yanıt iklim adaleti ilkelerinden birinin herkesin güvende olabileceği ve gelişebileceği bir dünyayı hak ettiği olması. Bu talep LGBTİ+ aktivizminin de talepleri arasında.

Bir başka sebep doğanın daha fazla kar için yağmalanmasını meşrulaştıran çarpık-ikili doğa söylemi, LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılık için de üretiliyor. “Doğal olmayan ilişkiler” çarpıtması doğanın ikilikten uzak çeşitliliğin yurdu olduğunu gizler.

Bu yanıtlardan en çarpıcı olanlarından biri LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılık nedeniyle queerler sıklıkla iklim krizinin etkilerine daha açık bir yaşam sürmeleri olsa gerek. Evsizlik, yoksulluk, sağlık ve eğitim gibi temel haklara erişilemeyen LGBTİ+’lar yangınlar, sel, kuraklık gibi iklim krizinin etkileriyle ilk karşılaşan toplumsal gruplardan.

İklim adaleti için mücadele eden Grist.org’da yayımlanan bir makale Jamaika’da çok sayıda LGBTİ+’nın aileleri tarafından evden atıldığı ve  başkent Kingston'daki lağımlarda ya da derme çatma kamplarda yaşamaya zorlandığını hatırlatıyor ve iklim krizinin sebep olabileceği bir kasırgayla burada yaşan queerlerin doğrudan etkileneceğine dikkat çekiyor. Üç yazarlı makalede “İklim krizinin acil ve cesur eylem gerektirdiğini biliyoruz. Kapitalizme ve fosil yakıt endüstrisine karşı savaşmalı, hükümetleri sorumlu tutmalı ve topluluklarımızı yerel direnci artıracak şekilde bilinçli bir şekilde organize etmeliyiz” deniliyor.


Etiketler: insan hakları, ekoloji
İstihdam