11/06/2014 | Yazar: Kaos GL

Mersin 7 Renk ve SPoD, Akdeniz Belediyesi’ni ziyaret etti. LGBTİ’lere dönük çalışmaları hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Mersin 7 Renk ve SPoD, Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu’yu ziyaret etti. Dernek yetkilileri, imzaladığı protokolle “LGBTİ Dostu” olan Akdeniz Belediyesi ile cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinden ötürü ayrımcılığa uğrayan bireylere yönelik yapılacak çalışmalarla ilgili görüş alışverişinde bulundu.
 
Son yerel seçimler öncesi Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu’nun imzaladığı “LGBTİ Dostu Belediyecilik Protokolü” ile Türkiye’nin “LGBTİ Dostu” 4 belediyesinden biri haline gelen Akdeniz Belediyesi, LGBTİ bireylere yönelik ayrımcılığa karşı mücadele edecek. Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPOD) ve Mersin 7 Renk LGBT Derneği, bu çerçevede Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı BDP’li Yüksel Mutlu’yu ziyaret etti.
 
Ziyarette derneklerin temsilcilerinin yanı sıra Akdeniz Belediye Meclis Üyeleri Sebahat Gençtarih Cebe ve Ülfiye Özcan da hazır bulundu. Mersin LGBT 7 Renk Derneği adına konuşan dernek yetkilisi ve aktivist Tuna Şahin, Akdeniz Belediyesi’nin Türkiye’de “LGBTİ Dostu Belediyecilik Protokolü” imzalayan 4 belediyeden biri olduğunu hatırlattı.
 
Bu çerçevede, söz konusu 4 belediye ile bire bir görüşmeler yürüttüklerini ifade eden Şahin, “Bu görüşmeleri Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği ile birlikte yapıyoruz. LGBTİ Dostu Akdeniz Belediyesi ile ne tür çalışmalar yapabiliriz? Mersin ve Akdeniz Bölgesinden bu çalışmaları başlatmak, bunun yansımaları ve sonuçlarının da İstanbul ve tüm Türkiye’de yankı bulmasını sağlamayı hedefliyoruz. LGBTİ bireyler arasında en çok hak ihlali yaşayan grup trans kadınlar oluyor. Toplum tarafından dışlanıyorlar, nefret söylemleri ve hatta cinayetlerine maruz kalıyorlar. Bundan 2 ay kadar önce Mersin’de böyle bir vaka yaşadık. Bu ve buna benzer vakaların saldırı anından başlayıp sonraki aşamalarına kadarki süreci takip eden bir kurumun eksikliğini yaşıyoruz. Eğitim ve danışma konuları başta olmak üzere ciddi sorunlarımız var. Saldırıya uğrayan bireylerin ya da çocuğu LGBTİ olan ailelerin başvurabileceği bir kurum yok. Bu süreçlerin takibi için Akdeniz Belediyesi İŞTAR Kadın Merkezi gibi bir LGBTİ Merkezi kurulabilir” şeklinde konuştu.
 
SPOD adına söz alan derneğin Siyasi Temsil Alan Koordinatörü Sezen Yalçın, LGBTİ dostu belediyecilik sözü veren bir kadın belediye başkanının seçilmesinin kendileri açısından son derece önemli olduğuna değindi. Politikacıların oy kaybetmeme adına LGBTİ bireylere yönelik olumlu söylemlerden kaçındığı bir siyasi sürecin içerisinde olduklarını dile getiren Sezen Yalçın, “Özellikle İstanbul dışından bir belediye başkanının bulunmasını bu açıdan da önemli buluyoruz. Mersin’deki aktivistlerden, sizlerle çok iyi bir işbirliği içerisinde olduklarını öğrendik ve gönül rahatlığıyla buraya geldik. İstanbul’dan bir örgüt temsilcisi olarak Mersin’deki yerel dinamikleri sizlerden öğreneceğiz. Daha sonra diğer illerde de LGBTİ bireylerin haklarına yönelik çalışmalar yapacağız. Bu çalışmalar, LGBTİ bireyler için adeta bir umut kapısı olacak. Yurttaşlarla temasın yerelden başlaması gerektiği inancıyla belediyelerin bununla ilgili sorumlu olduğunu düşünüyoruz. Dün Mersin 7 Renk Derneği ile yaptığımız etkinliklerde farklı örgütlerin yoğun bir desteği olduğunu gördük. Burada ihtiyaçlar, beklenti ve talepleri masaya yatırdık. Buradan hareketle yerel yönetimlerin yapabileceği konuları konuştuk. Yerel hizmetlerin üretiminde kadın bakış açısının gerçekten LGBTİ bireyler açısından son derece umut verici. Önümüzdeki süreçte sizinle verimli bir işbirliği içerisinde olacağımıza inanıyorum” diye konuştu.
 
“Ayrımcılığa karşı zihniyetin değişmesi gerekiyor”
LGBTİ’lerle ilgili çeşitli kadın platformlarında çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu, 5-10 yıl öncesine göre bu konuda çok az da olsa aşama kaydedildiğini belirtti. Yerel ölçekte yapılabileceklerin irdelenmesi gerektiğini de vurgulayan Eş Başkan Mutlu şöyle konuştu:
 
“Ama LGBTİ bireylerin ayrımcılığa uğraması, bir zihniyet meselesidir. Zihniyetin değişmesi için, herkesin mücadele etmesi gerekir. Bu ayrımcılığın ortadan kalkması için sivil toplum örgütlerinin, devletin, kısaca herkesin mücadele etmesi gerekir. Bu zihniyetin oluşması kolay bir süreç olmamakla birlikte imkânsız da değildir. Biz LGBTİ bireylere karşı katliamları, ayrımcılığı, nefret söylemlerini bireysel haklar kapsamında görüyoruz. Bu temel bir insan hakları meselesidir. O nedenle yerelde, tam da insan hakları ölçeğinde değerlendirebilirsek; LGBTİ bireylere dönük ayrımcılığın en azından hafifletilmesi, onlara yönelik nefes alabilecekleri alanların yaratılması ve kendilerini ifade edebilecek ortamların yaratılması gerekir. Biz Akdeniz Belediyesi olarak bu tür çalışmalara ve işbirliğine hazırız. Bizim önümüzdeki 5 yıl içerisinde mutlaka gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz bir ‘Kültür Merkezi’ projemiz var. Bu merkezde, LGBTİ bireylerin de kendilerini ifade edebileceği bir bölüm olabilir. Bunun yanı sıra istihdam ve diğer konularda bu bireylerin haklarının iyileştirilmesi konularında bir farkındalık faaliyeti yapılması gerekiyor. Sözgelimi bizim kadın sığınma evimiz, İŞTAR Kadın Merkezimiz ve onun şubelerinin bulunması bir fırsattır. Bunun yanı sıra Mersin’de çok güçlü bir kadın yapısı bulunuyor. Bağımsız birçok kadın örgütüyle belli platformlarda ortak çalışmalar yapılabilir. Bizim zihniyetimiz, düşüncemiz ve yaklaşımımız buna uygundur.” (mersin times)
 
İlgili haber:

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam