04/10/2012 | Yazar: Kaos GL

TBMM’de görüşülen teskere ile yaklaşık iki yıldır devam eden Suriye’deki iç çatışmaların Türkiye’ye yansımasında yeni bir aşamaya gelinmiş oldu.

AKP Fiili Savaşın Adını Koymak İstiyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
AKP Hükümeti Suriye’ye askeri müdahale için tezkereyi Meclis gündemine getirdi. TBMM’de bugün Suriye için kapalı bir oturum gerçekleştirecek. Oturumda Suriye’ye yönelik sınır ötesi operasyon için tezkere oylanacak.
 
Urfa’nın Akçakale ilçesinde dün Suriye tarafından açılan top ateşi sonucunda 5 kişinin ölmesinin ardından AKP teskereyi gündeme getirdi. Akçakale gelişmesi üzerine gündeme gelen Suriye’ye askeri müdahale planıyla Irak Kürdistan’ı için öngörülen tezkerenin görüşülmesi ertelenmiş oldu.
 
Süresi bir yıl olduğu belirtilen tezkere, Suriye’ye karşı hava, kara ve deniz harekâtına imkân sağlayacak. Bakanlar, tezkerenin bugün TBMM’ne gelebilmesi dün gece imza verdi.
 
BDP ve CHP teskereye karşı çıkıyor
 
Muhalefetten Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile CHP Suriye teskeresine karşı çıkıyor. MHP’nin ise tezkereye destek verdi.
 
Akçakale’ye düşen bombanın beş kişiyi öldürmesi sonucu ABD Dışişleri’nden kınama gelirken NATO “arkanızdayız” mesajı verdi, BM ise itidale çağırdı. Suriye ise başsağlığı diledi.
 
İç çatışmalar iki yıldır sürüyor
 
TBMM’de görüşülen teskere ile yaklaşık iki yıldır devam eden Suriye’deki iç çatışmaların Türkiye’ye yansımasında yeni bir aşamaya gelinmiş oldu.
 
AKP Hükümeti iç çatışmaların başından beri Suriye’ye askerî müdahalede bulunulması için politika yürütüyor. İç çatışmaların ardından çok sayıda mülteci Türkiye’ye sığınırken, sınırdaki mülteci kamplarında Suriye muhalefetinden askerlerin kaldığı da ortaya çıkmıştı.
Suriye’den Türkiye’ye başsağlığı ve “akıllı davranın” önerisi
 
Suriye Enformasyon Bakanı El Zubai, Akçakale’ye düşen top mermisi olayı ile ilgili olarak Suriyeli yetkililerin Türk topraklarını hedef alan ateşin kaynağını araştırdıklarını ve bu olayın ciddi şekilde incelendiğini söyledi. 

Suriye olarak komşu ülkelerle iyi komşuluk ilişkileri içinde olmayı ve komşularına saygı duymak istediğini belirten Bakan El-Zuabi, kardeş ve dost Türk halkına başsağlığı diledi. 

El-Zuabi, bu tür sınır kazalarında devletlerin akıllıca ve sorumluca hareket etmesi gerektiğini özellikle silahlı grupların bölgedeki varlığının ciddiye alınması gerektiğini söyledi. 

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam