16/01/2025 | Yazar: Kaos GL

Netflix, LGBTİ+ içeriklerin “hassasiyet” duvarına takıldığını itiraf etti. DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, AKP’li vekillere tepki gösterdi: “LGBTİ+’lar hep vardı, var olmaya devam ediyor.”

AKP’li milletvekilleri, Dijital Mecralar Komisyonu’nda LGBTİ+’ları hedef göstermek için sıraya girdi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dijital Mecralar Komisyonu bugün toplandı. Komisyonda dijital içerik platformu Netflix sunum yaptı.  Komisyon üyesi AKP’li milletvekilleri, konuşmalarında LGBTİ+’ları hedef gösterdi.  

Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı AKP’li Hüseyin Yayman, “cinsiyetsizleştirme” ifadesini kullanarak LGBTİ+’ları hedef aldığı konuşmasında Netflix Kamu Politikaları Direktörü Pelin Mavili’ye şöyle dedi:

“Asıl mesele şu: Cinsiyetsizleştirme. Netflix platformu LGBT'yi özel olarak destekliyor mu? Böyle bir yayın politikası tercihiniz var mı? Türk aile yapısına uygun olmayan dizileri özel olarak bir yerden bir maksatla mı yayınlıyorsunuz, var mı böyle bir durum? Bunları iyi anlatır mısınız, kamuoyu bunun cevabını bekliyor”

Yayman, Mavili’nin “Bizim ekranımızda çok çeşitli şeyler görüyorsunuzdur ama bu bir baskı veya lobi sebebiyle değil herkesin kendini bulduğu bir ekran olabilmek amacıyla” yanıtı üzerine şöyle konuştu:

“Bu Türklerin milli sporu lafa turistik tur attırma. Ben size açık bir soru sordum. LGBT'yle ilgili, cinsiyetsizleştirmeyle ilgili.”

Netflix’in savunması: “Hassasiyetleri bilen kişilerle çalışıyoruz”

Komisyonda LGBTİ+’ları hedef alan bir diğer milletvekili ise AKP’li Zeynep Yıldız oldu. Yıldız, Netflix’in bir propaganda aracına dönüştüğünü iddia ederek şunları söyledi:

“Dizilerin içeriklerine baktığımızda, LGBT propagandası taşımayan dizilerin azlığını da düşündüğümüzde basına yansıyan haberlerin doğruluk payı taşıyıp taşımadığına ilişkin yoğun bir şüphe bizde de hasıl oluyor. Dolayısıyla Netflix'in böyle bir propaganda aracına dönüşüyor olması kaygısını taşıyoruz. Bu bağlamda da açıkçası, yayınlarınızın çeşitlendirilmesine, normal aile hayatını da yansıtan yayınlarınızın çeşitlendirilmesinde de büyük bir ihtiyaç olduğu kanaatindeyim.”

Yıldız’ın ardından konuşan AKP’li Milletvekili Şebnem Bursalı, Netflix’in LGBTİ+ temalı içeriklere yer vermesi için yapımcı şirketlerle anlaşma yaptığını öne sürerek şu ifadeleri kullandı, LGBTİ+’ları hedef aldı:

“İçeriklerde LGBT sahnelerin olması noktasında sözlü anlaşmalar yapıldığına dair duyumlar var, bu yönde bilgiler bize iletildi. Herkesin kendinden bir şeyleri bulması yönünde bir yayın politikanızın olduğunu söylediğinizi biliyorum. Neden bu tür sahnelerin her yayında ve yapımda olduğunu sizlere bir kez daha sormak istiyorum.”

Bursalı’nın sorusuna yanıt veren Netflix Kamu Politikaları Direktörü Pelin Mavili ise LGBTİ+ temsilinin sadece Türkiye’de yayınlanan yabancı içeriklerde yer aldığını söyledi ve “Hassasiyetleri bilen kişilerle çalışıyoruz” diye konuştu:

“60'a yakın Türk dizi ve filmimiz var, eğer böyle bir niyetimiz ve görüş birliğimiz ve politikamız olmuş olsaydı bunların her birinde, Türk içeriklerinde böyle bir temsil görürdük; öyle bir durum söz konusu olmadığını da pek tabii ki gözlemliyorsunuz diye düşünüyorum. Evet, yabancı içerikler ile Türk içeriklerdeki temsil sayıca ve oranca farklı.”

AKP’li Nazım Elmas’tan Netflix’e: “İçeriklerde LGBT uyarısı var mı?”

Oturum Başkanı AKP’li Nazım Elmas da Netflix’e yönelttiği soruyla sözü LGBTİ+’lara getirdi. Elmas, LGBTİ+ temalı içeriklerde +18 ibaresinin bulunup bulunmadığını sorarak, “LGBT veya cinsiyetsizlikle alakalı ‘Bu yayın bunları içeriyor’ diye uyarılar var mı?” dedi.

Pelin Mavili, Elmas’ın sorusu üzerine şöyle konuştu:

“LGBT uyarısı yok. Eğer bir defa bu LGBT ilişkisi içeren bir içerikse zaten +18; bu net, bu RTÜK'ün çok katı olduğu bir husus. Cinsellik de içeriyorsa zaten cinsellik etiketli ama biz bireylerin görüntüleri, tercihleri, yaşam tarzları, cinsel eğilimleri gibi Uluslararası İnsan Hakları Beyannamesi'yle de korunan özellikleriyle ilgili etiketleme yapamıyoruz, tema etiketlemesi yapabiliyoruz.”

Sevilay Çelenk: “LGBTİ+’lar hep vardı, var olmaya devam ediyor”

DEM Parti Milletvekili Sevilay Çelenk, Dijital Mecralar Komisyonu’nda LGBTİ+’ların hedef gösterilmesine “LGBTİ+'lar hep vardı, hep var olmaya devam ediyor” diyerek tepki gösterdi:

“LGBT içeriklerine yer vermenin özendirici ya da normalleştirici olması doğru bir tartışma değil çünkü bütün platformlarda heteroseksüelliğin yoğun biçimde yer aldığı popüler kültür içerikleri var. Heteroseksüellik neden özendirilemiyor o zaman?”

CHP Milletvekili Ahmet Tuncay Özkan ise “Partimizin bu LGBT konusundaki tutumu, evrensel ilkelere bağlılıktır, evrensel insan hakları ilkelerine bağlılıktır” diyerek şöyle konuştu:

“Çocuklarımızın cinsel sağlığının korunması, ailenin korunması konusunda çok hassasız ama bunun evrensel insan hakları ilkelerine aykırılık taşıyacak boyutlara taşınmasına da karşıyız. Bu noktada evrensel ilkelerin yanındayız.”


Etiketler: insan hakları, medya, siyaset, özel haber
2024