09/12/2022 | Yazar: Kaos GL

AKP, MHP ve BBP zaten Medeni Kanun’da “erkekle kadın arasında” tanımlanan aile birliğini Anayasa’da da tanımlamak için teklif verdi. Gerekçede geri kalan tüm aileler hedef gösterildi.

AKP’nin ortaya karışık Anayasa teklifi Meclis’te Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

AKP, başörtüsüne anayasal güvence getirilen ve ailenin yeniden tanımlandığı anayasa değişikliği teklifini, TBMM Başkanlığı’na sundu.

Sürekli ertelenen teklif MHP ve BBP'nin desteği ile 366 milletvekilinin imzasıyla TBMM’de. AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, başörtüsüne anayasal güvence getiren ve evlilik birliğini tanımlayan Anayasa değişiklik teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

Zengin, teklifin aileye ilişkin kısmında şöyle dedi:

“Diğer konu da aile müessesine dair. Bizim anayasamızda aile toplumun temeli olarak görülmüştür. Eğer bir tahrip etmek istiyorsanız, önce aileden başlamanız gerekir. Biz anayasamıza evlilik birliğinin bir kadın ve bir erkek arasında olan hukuki bir birliktelik olduğunu koyuyoruz.”

Teklifin gerekçesi: “Çürüme ve sapkınlık”

Aile tanımını düzenleyen ikinci maddenin genel gerekçesinde ise bir kadın ve bir erkeğin evliliği dışındaki aile formlarına “çürüme” ve sapkınlık” deniyor:

“Aile kurumunun taşıdığı gerçek değer üzerinden korunması, Milletimizin varlığının teminat altına alınması, ailenin ilk nüvesini teşkil eden evlilik birliğinin kadın ve erkekten oluşmasını zorunlu kılmaktadır. Bu kapsamda Anayasanın 41’inci maddesinde yapılan düzenlemeyle, evlilik birliğinin erkek ve kadının evlenmesiyle kurulacağı açıkça belirtilerek evlilik birliğine ilişkin bu temel kaide ve esasın kanunla değiştirilmesinin önüne geçilmektedir. Bu suretle her türlü tehlike, tehdit, saldırı, çürüme ve sapkınlığa karşı ailenin korunması için ilave Anayasal güvence sağlanmakta ve ailenin, toplumu ve milleti temelden ifsat edecek anlayışlardan korunması amaçlanmaktadır.”

Anayasanın, “ailenin ve çocuğun korunması”nı düzenleyen 41. Maddesi'nin 1. fıkrasında, aile tanımı yapılıyor. Teklifle, söz konusu maddeye, aile birliğinin “kadın ile erkeğin evlenmesi” ile kurulacağı hükmünün eklenmesi öngörülüyor.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, aile, siyaset, anayasa
İstihdam