18/08/2014 | Yazar: Kaos GL

Kadın avukatı taciz ettiği için 8 yıl ceza alan icra müdür yardımcısı, hükümetin son TCK değişiklikleri ile cezadan kurtuldu ve tahliye edildi.

AKP tacizi suç olmaktan çıkardı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kadın avukatı taciz ettiği için 8 yıl ceza alan icra müdür yardımcısı, hükümetin son TCK değişiklikleri ile cezadan kurtuldu ve tahliye edildi.
 
AKP’nin cinsel suçları engelleme ve ağır bir şekilde cezalandırma iddiasıyla yaptığı Türk Ceza Kanunu değişiklikleri tacizi suç olmaktan çıkardı. BirGün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre, Ankara’da bir kadın avukatı taciz ettiği için 8 yıl 4 ay hapis cezası alan icra müdür yardımcısı son değişikliklerden yararlanarak beraat etti. Ankara 30. İcra Müdürlüğü’nde öğle arasında dosya inceleyen kadın avukatın zorla yanağını okşayan ve öpen icra müdür yardımcısı hakkında şikâyet üzerine dava açıldı. Kadın avukatın travma sonrası stres bozukluğu ile ruh sağlığının bozulduğu Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin raporu ile belgelendi.
 
Beden veya ruh sağlığını bozacak şekilde cinsel saldırı suçundan sanık H.S. Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı, bu ceza iyi hal nedeniyle 8 yıl 4 aya indirildi. Kararın ardından iki tarafın da itirazları üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 14. Dairesi, 2013 yılında mahkemenin mahkûmiyet kararını onadı. Ancak TCK’da cinsel saldırı suçlarıyla ile ilgili sözde ceza artırımı getiren düzenleme yapılınca onama kararına itiraz edildi. Yargıtay bu kez itirazı kabul ederek sanık H.S. hakkında oy çokluğu ile beraat ve tahliye kararı verdi.
 
“İlk İçtihat”

Kadın Dayanışma Vakfı Başkanı Avukat Candan Dumrul, kararı BirGün’e değerlendirirken, bu karar ile birlikte, son TCK değişiklikleri ile cinsel saldırı suçuna getirilen “ani hareket” (sarkıntılık düzeyinde kalan davranış) ölçüsünün, faillerin daha düşük cezalar almaları için nasıl elverişli bir zemin oluşturduğunun ortaya çıktığı belirtti. Feministler olarak “sözde ceza artırımı, özde cezasızlık” diyerek değişikliklere tam da bu nedenle karşı çıktıklarını belirten Dumrul, şu değerlendirmeleri yaptı: “Karşı çıkışımızın en önemli argümanlarından birisi, cinsel saldırı suçunu hafifleten sarkıntılık davranışlarının yargı makamları tarafından çok geniş ve mağdurların aleyhine yorumlanması tehlikesiydi. İlk sayılabilecek bu içtihat kaygımızın doğruluğunu teyit etti.
 
Öte yandan mağdurların lehine olduğu yalanı ile yasa ve uygulama sistematiği dışına çıkartılan ruh sağlığı değerlendirmesinin, özellikle cinsel saldırı davalarındaki yeri ve önemi ortaya çıkmıştır. Her sorunu muhatabına rağmen ‘çözmeyi’ alışkanlık haline getiren AKP iktidarı ruh sağlığı raporlarının yarattığı sorunu çözme bahanesiyle, fıtratındaki kadın düşmanlığının da etkisiyle cinsel saldırı suçlarında cezasızlığı artıran, failleri cesaretlendiren ve yargıya erkek adaletin tesisi konusunda geniş bir yetki veren bir düzenleme yapmıştır. Bu karar da bunun en açık ispatıdır. Bu değişiklik sonrası aynen bu olayda olduğu gibi pek çok failin tahliyesi söz konusu olacaktır.’’ 

Etiketler: kadın
İstihdam