23/01/2024 | Yazar: Kaos GL

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, Konsey üyesi devletlere LGBTİ+’ların haklarını hedef alan yasaları yürürlüğe koymama çağrısında bulundu.

AKPM, Türkiye’yi LGBTİ+ haklarına yönelik ihlaller konusunda uyardı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), aralarında Türkiye'nin de olduğu Avrupa Konseyi üye devletlerinde LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemi, şiddet ve nefret suçlarında artıştan derin kaygı duyduğunu açıkladı.

Bianet’te yer alan habere göre; parlamenterler, "LGBTİ+’ların medeni haklarına yönelik suçlama ve ihlallerin büyük ölçüde siyasi şahsiyetlerden, hükümet temsilcilerinden ve dini liderlerden kaynaklandığı" uyarısında bulundu.

Sosyalistler & Demokratlar grubu üyesi Belçikalı Fourat Ben Chikha'nın hazırladığı rapor temelinde kabul edilen kararla Meclis, özellikle Macaristan, Polonya, Rusya Federasyonu, Türkiye ve Birleşik Krallık'ta birkaç yıldır süren "LGBTİ+’ların haklarına yönelik yaygın ve sık tekrarlanan saldırıları" kınadı ve son yıllarda elde edilen önemli ilerlemelerin günümüzde tehdit altında olduğunu vurguladı. 

AKPM, “Cinsiyet ideolojisi” ve “LGBTİ+ ideolojisi” ifadelerini kınadı

Parlamenterler; muhafazakâr hareketlerin LGBTİ+ mücadelesini, "cinsiyet ideolojisi" veya "LGBTİ+ ideolojisi" ifadeleriyle damgaladıkları cinsiyet düşmanı söylemleri kınadı. Ayrıca Meclis, AKPM Venedik Komisyonu'nun Macaristan'a yönelik son bulgularına dikkat çekti ve üye devletleri LGBTİ+’ların haklarına aykırı yasaları yürürlüğe koymamaya ve yürürlükte olanları, "anti-LGBTİ+ propaganda" yasalarını da içerecek şekilde geri çekmeye çağırdı. 

AKPM, Rusya’ya Çeçenistan Cumhuriyeti’nde LGBTİ+’lara yönelik hak ihlalleri konusunda kovuşturma çabalarının güçlendirilmesi çağrısında bulundu.  Bununla beraber; Meclis, ilgili devletlere LGBTİ+’ların haklarının ihlal edildiğine hükmeden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını uygulamaya koymaları konusunda uyarıda bulundu.

Meclis, LGBTİ+ hakları konusunda paradigma değişikliğine gerek duyulduğunu vurgulayarak; devletleri, bu konuda bilinçlendirme kampanyaları düzenlemeye ve işbirliğini kolaylaştırmaya yönelik parlamentolararası bir ağ oluşturmaya çağırdı.


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam