03/11/2010 | Yazar: Kaos GL

Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu’nun düzenlediği “Avrupa’daki Türkiye” toplantısının son gününde yeni anayasa tartışıldı.

AKP’li Bozdağ: ‘Cinsel Yönelim Konusunu Gündemimize Alacağız’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu’nun düzenlediği “Avrupa’daki Türkiye” toplantısının son gününde yeni anayasa tartışıldı.
 
Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Daniel Cohn Bendit ile CHP PM Üyesi Prof. Dr. Süheyl Batum arasında da CHP’nin ordu ile ilişkileri ve cinsel yönelim özgürlüğü konusunda tartışma yaşandı.
 
AKP, CHP ve BDP temsilcilerinin katılarak yeni anayasa ile ilgili görüş ve önerilerini açıkladığı oturuma MHP’nin davet edilmesine karşın katılmaması dikkat çekti.

İstanbul Kongre Merkezi’nde dün sona eren toplantının “Yeni anayasa ışığında Türkiye’nin demokratikleşme süreci” konulu oturumunun açılış konuşmasını yapan AP Yeşiller Grubu Üyesi Franziska Keller, Türkiye’de yapılan etnik, dini, cinsel azınlıkların ve kadınların durumu ile ilgili yasal değişikliklerin kâğıt üzerinde kaldığına dikkat çekti. Davalar ile ilgili de kafa karışıklığı olduğunu dile getiren Keller, Doğan Grubu’na yönelik davaları ve Ergenekon’u örnek gösterdi. Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu Başkanı Gianni Buquicchio, 12 Eylül 2010’da değiştirilen yeni anayasanın “mükemmel” olmadığını vurgulayarak “Daha iyisi yapılabilirdi. Adalet Bakanlığı, yeni 4 maddenin uygulanmasına yönelik bizden destek ve görüş istedi bunu memnuniyetle karşıladık” diye konuştu. Buquicchio, başkanlık sisteminin de totaliter ve baskıcı bir yönetime neden olacağı uyarısında bulundu.
 
“Yeni Anayasa’da Cinsel Yönelim Özgürlüğü Olsa Devrim Olurdu”
AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, CHP PM Üyesi Prof. Dr. Süheyl Batum ve BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de referandum süreci ve yeni anayasa talebi ile ilgili görüşlerini anlattı. Konuşmaların ardından söz alan Bendit’in CHP’nin orduyu İslamlaşmaya karşı kullandığını iddia ederek “CHP iktidara geldiğinde neden anayasayı değiştirmedi? Cinsel yönelim özgürlüğü yeni teklifte yer alacak mı? Yeni anayasada cinsel yönelim özgürlüğü yer alsa Türkiye’de devrim olurdu” sözleri tartışma yarattı.

Batum, CHP’nin; gücünü halktan aldığını, kendisine belirlenen sınırların dışına çıkan iktidarlara karşı denge ve fren mekanizmasına gerek olduğunu düşündüğünü belirterek “Bu tavrımız bizi ordunun yanında gibi gösteriyor ama değiliz” dedi.

Cinsel yönelim ile ilgili soruya da tepki gösteren Batum “Türkiye’deki sendikal haklar, basın özgürlüğü, kişisel özgürlükler ile ilgili sıkıntılar varken cinsel yönelim özgürlüğünden bahsetmek, sadece bununla kısıtlamak doğru olmaz. Bu, Bendit’in Türkiye’deki demokrasi hakkında bilgisi olmadığını gösteriyor” diye konuştu. Bekir Bozdağ ise cinsel yönelim konusunun Türkiye’nin gündemine daha yeni yeni girdiğini açıkladı.

Bekir Bozdağ, yeni Anayasa’ nın, yeni dönemde hayata geçirileceğine inandığını söyledi. Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Eş Başkanı Daniel CohnBendit’in, insan hakları ve cinsel yönelim ile ilgili sorusu üzerine Bozdağ, insan hakları konusunda yaklaşımlarının belli olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Biz, insana karşı devleti sınırlayan, insan haklarını ve hürriyetlerini devlete karşı daha teminatlı bir şekilde koruyan bir Anayasa için, elimizden gelen ne varsa bir fazlasını yapmak için her türlü çabanın içerisinde olduk, bundan sonra da olacağız. Cinsel yönelimlerle ilgili konu, Türkiye’ nin gündeminde yeni yeni yer alıyor, tartışılmaya başlandı. İşin doğru su, biz bu noktada bir tartışma, parti görüşü oluşturma noktasında net bir şey bugüne kadar ortaya koymadık. Bu konu gündeme geldikçe, biz de bununla ilgili konuyu gündemimize alıp tartışacağız” dedi.
 

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, ağır eleştirilerde bulundu. Türkiye’de hâlâ 12 Eylül generallerinin hazırladığı sendika yasasının yürürlükte olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “12 Eylül’de idamla yargılandım, 4 yıl cezaevinde kaldım. Şimdi ben tutucu oldum onlar özgürlükçü... Biz anayasanın baştan sona değiştirilmesini istiyoruz. AKP yıllardır düzenleme yapacağız diye söz vererek ILO’ya yalan söylüyor sizleri de kandırıyor. AKP’den sadece 12 Eylül generallerinin elimizden aldığı şu an Anayasa Mahkemesi tarafından kullanılan binamızı bize geri vermesini istiyorum.”
 
Haberde Cumhuriyet ve Yeni Akit Gazetelerinden Yararlanılmıştır.
 


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam