15/09/2012 | Yazar: Erkan Altay

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda AKP’li Mustafa Şentop, ‘Eşcinsellerle ilgili ifadeyi anayasanın hiçbir yerinde görmek istemiyorum’ diyerek Başbakan’ın sözlerini boşa çıkardı

AKP’li Şentop, Başbakan’ın Sözlerini Boşa Çıkardı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda AKP’li Mustafa Şentop, “Eşcinsellerle ilgili ifadeyi anayasanın hiçbir yerinde görmek istemiyorum” diyerek Başbakan’ın sözlerini boşa çıkardı
 
Uzlaşma Komisyonunda önceki hafta, her partinin eşit temsili ile yeni anayasa müzakereleri devam etti. CHP ve BDP’nin eşcinselleri de kapsayacak şekilde eşitlik maddesinin düzenlenmesi önerisi AKP ve MHP tarafından yine veto edildi.
 
Hâlbuki Başbakan Erdoğan 2002 seçimleri öncesi katıldığı bir programda eşcinsellerin yasal olarak korunması gerektiğini belirtti. Özellikle yeni anayasa sürecinde de Kaos GL’nin yeniden gündeme getirdiği TV programındaki Başbakan Erdoğan’ın ilgili sözü, görüntülü ve sesli olarak da kamuoyuna duyuruldu.
 
Başbakanın eşcinsellere yönelik sözleri ise sadece bu programla sınırlı kalmadı.
 
Fransa’da 2004 yılında katıldığı bir toplantıda da eşcinsellerin de kendi hukuku olduğunu söyledi.
 
Hürriyet’in haberine göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 17 Aralık zirvesi öncesinde Türkiye’nin AB üyeliğine soğuk bakan Fransızları ikna etmek için geldiği Paris’te, Fransız haber kanalı LCI, devlet kanalı FR3 ile Le Monde, Parisien ve Fransa’nın pazar günü yayımlanan tek gazetesi Le Journal De Dimache’a konuşarak, eşcinsellerin de kendi hukuku olduğunu söyledi.

LCI muhabiri Vincent Heruouet’nun AB Komisyonu’nda da krize neden olan eşcinsel hakları ile ilgili sorusu üzerine Erdoğan, ‘Ben bir dini lider, dini otorite olarak karşınızda değilim. Bunun dinsel yaklaşımı farklıdır. Siyasi, hukuki yaklaşımı farklıdır. Siyasi ve hukuki açıdan ayrıca değerlendirilir’ yanıtını verdi.

2004 yılında da ‘İlerde Bakarız’ dedi

Bu konuda dini otoritelerin ortaya koyduğu görüşlere saygı duyulması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, eşcinsel haklarına karşı çıkan görüşleri nedeniyle o dönemde Avrupa Komisyonu’nda büyük tartışma yaratan İtalyan siyasetçi Hıristiyan demokrat olan Buttiglione’u kastederek, ‘Bu arkadaşın sözleri kendini bağlar. Sözlerinin önünde arkasında ne olduğunu bilmediğim için bir değerlendirme yapamam. Ancak tabii eşcinsellerin de şüphesiz kendilerine ait bir hukuku da vardır’ diyerek eşcinsel haklarına vurgu yaptı.
 
Erdoğan, Fransız gazetecinin eşcinsellerin evlilik ve evlat edinme gibi medeni hakları konusunda ne düşündüğünü sorması üzerine de, ‘AB Anayasası’nda bu nasıl yer alacak onu şu anda bilemiyorum. Bunu imzaladığımız zaman göreceğiz. Ancak bizim hukukumuzda bu konu daha oturmuş değil, daha tartışma aşamasında’ yanıtını vererek, tartışmalı tek konunun evlilik olduğuna dolayısıyla eşcinsel haklarının korunması gerektiğine işaret etti.
 
Şentop, Erdoğan’ın itibarını zedeledi
 
Bu veriler ışığında, Uzlaşma Komisyonunda 2012 yılında, Erdoğan’ı temsil eden Şentop Başbakan’ın sözlerini boşa çıkararak itibarını zedeledi. Özellikle dürüstlük argümanına konuşmalarında da oldukça fazla yer veren Erdoğan’ın, kendisinin sözlerini boşa çıkaran Anayasa Uzlaşma Komisyonundaki üyesi Şentop’u uyarıp uyarmayacağı merak konusu oldu.
  
Hürriyet gazetesinin 2004 yılındaki ilgili haberi:
 
2002 yılındaki program görüntüsü:

Etiketler: insan hakları, sivil anayasa
İstihdam