29/08/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

Akran zorbalığı sebebiyle intihar eden 9 yaşındaki Jamel Myles’in ardından Genç LGBTİ+ Derneği’nden Rıfat Can Yiğit kaosGL.org’a konuştu.

“Akran zorbalığı hayata mal oluyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Akran zorbalığı sebebiyle intihar eden 9 yaşındaki Jamel Myles’in ardından Genç LGBTİ+ Derneği’nden Rıfat Can Yiğit kaosGL.org’a konuştu.

ABD’nin Denver kentinde yaşayan 9 yaşındaki Jamel Myles geçtiğimiz günlerde akranlarının homofobik zorbalığına sebebiyle intihar etti. Myles’in ailesi, kendisiyle barışık bir çocuk olduğunu ancak arkadaşlarının zorbalıklarıyla daha fazla başa çıkamadığı için hayatına son verdiğini belirtti.

“Çocuklukta yaşadığımız ayrımcılığın izlerini taşıyoruz”

Genç LGBTİ+ Derneği’nden Rıfat Can Yiğit, akran zorbalığı üzerine kaosGL.org’a konuştu. Yiğit, dünyanın neresinde olursa olsun bu intiharların keyfî değil toplumsal ve politik olduğunun altını çizerek akran zorbalığı ile mücadele yöntemlerinin geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi:

“Akran zorbalığı, özellikle çocukluk ve akabinde gençlik döneminde yaşanıyor. Çocuklukta yaşanan zorbalıklar gençlikte içe kapanıklık, kendini ve kimliğini aynı zorbalık saikiyle sorgulama, özgüvensizlik yaratıyor. Biz bugün akranlarımızla çalışırken, çocuklukta yaşadığımız ayrımcılıkların izlerini hâlâ taşıyoruz aslında.”

“Myles intihar etmedi, intihar ettirildi”

“Jamel Myles’in yaşadığı ayrımcılık da hayatına mal oldu. 'İntihar etti' demek iradî bir şey gibi gözüküyor, Myles intihar etmedi intihar ettirildi. Okuldaki arkadaşlarının ‘Öldür kendini’ demesi, bunu duymak ve hayatına bu sözlerle devam etmek kolay değil. Sırf bu yüzden, Myles’i hatırlayarak akran zorbalığıyla mücadele yöntemlerimizi geliştirmemiz gerekiyor.”

“Bizim ulaşamadığımız, destekleyemediğimiz kitleler var. Çocuklar bu kitlenin büyük bir çoğunluğunu oluşturuyor. Tam da bu sebeple, çocuklarla çalışan uzmanlara ve ailelere ulaşmamız gerek. Eğitimcilere ulaşarak sınıflarında akran zorbalığı ile ilgili özel çalışma yürütmelerini talep etmemiz gerek.”


Etiketler: insan hakları, eğitim
2024