12/07/2010 | Yazar: KAOS GL

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi BDP'li Tuncel, eşcinsellere de sığınma evi hakkı verilmesini talep etti.

Akşit’e Göre Eşcinsellerin Şiddetten Korunması ‘Şu Aşamada Zor’muş!  Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi BDP'li Tuncel, eşcinsellere de sığınma evi hakkı verilmesini talep etti. Komisyon Başkanı Güldal Akşit ise talebi reddederek, 'Bu şu aşamada zor' dedi.
 
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için AİHM’in aile tanımını baz aldı.
 
Komisyon üyesi BDP'li Sebahat Tuncel, eşcinsellere de sığınma evi hakkı verilmesini talep etti. Komisyon Başkanı Güldal Akşit ise talebi reddederek, 'Bu şu aşamada zor' dedi.
 
Akşam gazetesinden Ebru Toktar Çekiç’in haberi.
 
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nun şiddeti araştırmak için oluşturduğu alt komisyon raporunda, miras hukukundan yararlanamayan imam nikahlı eşler ile resmi nikah veya imam nikahı olmadan birlikte yaşama biçimini tercih eden kadınların da partner dayağına karşı korunması için güvence oluşturulması istendi.

Raporda, Medeni Yasa'daki aile tanımı yerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki aile tanımı baz alındı. Buna göre, aile tanımı için evlilik cüzdanı yerine, 'bir arada yaşama iradesi, kişiler arasındaki duygusal, fiziksel, ekonomik bağların' dikkate alınması önerildi. Fiili birliktelikler çerçevesinde gayri resmi evliliklere işaret edilen raporda; evlenmemiş, boşanmış, karı-koca ilişkisi olmayan resmi nikahsız kişilere karşı uygulanan şiddetin de önlenmesi gerektiği vurgulandı.

‘İspat Değil Beyan
Raporda, şiddete maruz kalan kadınların bunu ispat etmesinin zorunlu tutulmaması, beyanın esas alınması da önerildi. Koca dayağına maruz kalan kadınların hafta sonlarında muhatap bulamaması dikkate alınarak, aile mahkemeleri ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na nöbet sistemi getirilmesi talep edildi.
 
Eşcinsel Tartışması
Komisyonda ilginç bir de tartışma da yaşandı. BDP'li Sebahat Tuncel, eşcinsellere de sığınma evi hakkı verilmesini talep etti. Komisyon Başkanı Güldal Akşit ise talebi reddederek, 'Bu şu aşamada zor' dedi.
 
Komisyonun Raporunda Neler Var?
Şiddet mağduru kadına, evin temel ihtiyacını karşılayamaması ihtimaline karşı, bir fon oluşturularak, buradan ödeme yapılmalı.
RTÜK'ün, akıllı işaretleri arasına, 'dikkat bu program, cinsiyet ayrımcılığı içermektedir' ibaresini de koymalı.
RTÜK bünyesinde, medyada Kadının Durumunu İzleme Komisyonu kurulmalı.
Sığınma evlerinde çocuk birimi kurulmalı.
Aile içi şiddet konusunda uzmanlaşmış aile savcısı, aile polisi birimleri kurulmalı.
Çocuk ve aile mahkemeleri birleştirilerek, Birleşik Aile Mahkemeleri kurulmalı.
Kadın Danışma Merkezleri kurulmalı. Buralarda özel görüşme odaları ve profesyonel çalışanlar bulundurulmalı.
Sığınma evlerinden çıkan kadınlara barınacak yer sağlanmalı, bu amaçla geçiş evleri kurulmalı, bunda TOKİ rol almalı.


Etiketler: insan hakları
İstihdam