29/08/2022 | Yazar: Kaos GL

Filmden dergiye, videodan müziğe queer içeriklerin yer aldığı Dramaqueer Media yayın hayatına başladı.

Alandan sanala Dramaqueer Media yayında! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çevrimiçi izleme platformunda Türkiye’den ve dünyadan birçok queer temalı film, video ve belgesel seyirciye ufuk açacak bir izleme deneyimi sunuyor. Dramaqueer Media, kendi çekeceği yeni içerikler ve queer sinemanın kült eserleriyle dramaqueermedia.com da izleyiciyle buluşuyor. Müzik, podcast, e-dergi ve çevrimiçi sergiler de cabası!

Platformun mobil uygulaması da çok yakında yayınlanacak.

Zor zamanlarda sığınak

“Tarihten bu yana, kültürü değiştiren, dönüştüren ve yön veren biz queer bireyler, hala hayatın birçok alanında var olma mücadelesi vermekteyiz. Emek kavramının çoğu zaman yok sayıldığı bu sistem, üretip şekillendirdiğimiz hayatın asıl unsuru olmamıza izin vermemektedir. Her gün biraz daha farklı hale gelen gündelik hayat, yeni etkileşim ve yaratım alanları yaratmıştır. İşte bu yüzden, "alandan sanala" diyerek, Dramaqueer Media platformunu kurarak bu zor zamanlar için bir tür sığınak yaratmak istedik. Her mücadelenin ilk adımı varım demek. Varız! Artık varlığımızı tüm güzelliği ve kıymetiyle sanal bir platformda sergiliyoruz. Bugünler geçecek, er ya da geç. Dramaqueer Media bir tür sanal bellek olarak bu toprakların lubunya tarihini yeni kuşaklara tanıtacak inanıyoruz. Bir yıl boyunca emek verdiğimiz; küçük bir ekiple birçok şeyi başardığımız bu platform ne yazık ki bir takım teknik problemler ile yayına girdi. Fakat onları da sizin geri dönüşleriniz ve desteğinizle hallettik ve halletmeye devam ediyoruz. Şimdi ise dayanışma vakti. Dramaqueer Media'yı duyun, duyurun! Toplanmayı da dağılmayı da bilir lubunyalar. Alanda da sanalda da kendisini kolaylıkla var edebilir. Her yerde, her şartta, her zaman... Bu şekilde hayal ettiğimiz, queer belleği yaratabiliriz. Sizleri Dramaqueer Media'ya üye olmaya ve bir çok zorlukla karşılaştığımız bu yolda ana akım ve kapsayıcı olmayan dijital platformlara karşı Dramaqueer Media’yı büyütmeye ve duyurmaya çağırıyoruz.”

İçeride neler var?

İzleyicileri platformda birbirinden renkli film ve seri içerikler, dinlemeye doyamayacağınız müzikler, podcatsler, online dergimiz 'küllük' ve Dramaqueer'in ilk sanal sergisi #hayırlaravesile bekliyor.

Platformun şimdiye kadar duyurduğu içeriklerden bazıları şöyle:

Akış Arası

Queer performans sanatçısı Akış Ka.’nın sunduğu haber bülteni Türkiye’de ve dünyada basına yansımış haberleri dönüştürerek queer bir perspektifle seyirciyle buluşturuyor.

Ben, Sen, O...

Yanlış bedende doğduklarına inanan Demet ve Selma'nın karşılaştıkları baskı, şiddet ve adaletsizlikleri kendi anlatımları ışığında sunar; bu film, bir varoluş mücadelesinin kaydıdır.

Zeynep Oral yönetmenliğindeki Ben, Sen, O.

Mark Raso

Onur Karaoğlu’nun yazıp yönettiği Alper Turan, Hakan Kalgıdım ve Bartu Kristal hakemliğinde Cemre Ebuzziyave Berk Kristal’in performans sergilediği Mark Raso.

Öteki

Toprak Polat, Ecmel Doğan gibi isimlerin yer aldığı ve yönetmen koltuğunda Kübra Bekmez’in oturduğu Öteki: Trans kişiler, toplumun biyolojik cinsiyet için norm saydığı özelliklerin dışında davrandıklarında, toplum onları “düzeltmeye” çalışır. Eğer “iyileşme(!)” göstermezlerse önyargı ve ayrımcılığa maruz kalırlar. Toprak ve Ecmel de bunlarla mücadele etmek zorunda.

Bugün Aşık Olucam

Bugün Aşık Olucam, New York'ta yaşayan Anıl'ın aşk acısından kurtulmak için verdiği bir haftalık uğraşın hikayesini anlatır. Onur Karaoğlu’nun yazıp yönettiği, İbrahim Halaçoğlu, Zinnure Türe, Fatih Gençkal gibi isimleri izlediğimiz Bugün Aşık Olucam.

biraz sen biraz ben

Oyun ve öykü yazarı Çiyil Kurtuluş’un üç kadın ve bir tesadüf etrafında örülü bir arkadaşlık hikayesini anlattığı tiyatro oyunu “biraz sen biraz ben”, üç kadın ve bir tesadüf etrafında örülü bir arkadaşlık hikayesi. Handan kayalıkların üzerinde intihar etmeyi aklından geçirirken karşısına Buse adında trans bir kadın çıkar. Buse’nin ısrarıyla başlayan sohbet ve ilerleyen saatlerde Melek’in getirdiği haber, sadece gecenin gidişatını değil, Buse ve Handan’ın hayatlarını değiştirecektir.

Misafir*hane-Bir Vardım Bir Yoktum

“Misafir*hane-Bir Vardım Bir Yoktum”, Ömer Tevfik Erten'in misafirhanede çektiği fotoğraflarla birlikte Trans Misafirhanesi’nin sürdürülebilir olması için örgütlenen trans dayanışmasına ve geçici süreliğine misafirhaneye konuk olan kişilerin güvenli alan arayışına kapı aralıyor.

Dağılan ve Toplanan Sesler

Bir zamanlar yaşamış, adından söz ettirmiş LGBTİ+ kişilerin “seslerini” toplayan, röportajları, haberleri derleyen Dağılan ve Toplanan Sesler, Serdar Soydan’ın sunumuyla DQ Dramaqueer Media’da!

Oycan’ın Dünyası

Oycan Nasiboğlu'nun Kıbrıs’ta doğan bir kadının hayat hikayesini anlattığı ve yönettiği tiyatro oyunu Oycan’ın Dünyası.

Sulukule mon amour

Azra Deniz Okyay, yönetmenliğini gerçekleştirdiği kısa filminde Gizem Nalbant ve Dina Madany’nin anlatımıyla kentsel dönüşümün ranta “dönüştüremediği” cesaretin ve iyiliğin dansla birleşimini izleyicisine sunuyor.

Free Fun

Daha önce Bizim Hikaye, Cam Tavanlar, Yasak Elma gibi Türkiye’nin popüler dizilerinde yönetmenlik yapan Kıbrıslı Türk Yönetmen Fehmi Öztürk’ün aile üçlemesinin ilk filmi Free Fun.

Başka Bir Dünyadan Fragmanlar

En iyi kısa film, en iyi Balkan filmi, en iyi film, en iyi oyun gibi dallarda ödüllü yönetmen Mehmet Selçuk Bilge'nin uzun metraj çalışması olan, Denizhan Kınacıgil, Gökhan Tercanlı, Ece Ertez gibi oyuncuların yer aldığı Başka Dünya’dan Fragmanlar.

KÖPEK

Çağla Akalın, Salih Bademci, Barış Atay gibi isimleri bir araya getiren, en iyi kısa film ve en iyi İsviçre filmi ödüllü yönetmen Esen Işık'ın uzun metraj filmi KÖPEK.

Müzik

Lonca Yodi'nin Dramaqueer imzalı tekli çalışması 'Madi Şeyler' toplumsal cinsiyet rollerini alt üst etmeye geliyor.

Akış Ka'nın dinlerken tüylerimizi ürperten şarkısı 'Sana Bir Sır Vereyim Mi?' sizi koltuklarınızda oturtmamaya DQ Dramaqueer Media'da devam edecek.

Kübra Uzun'un dinlemelere doyamadığımız şarkılarını Dramaqueer Media'da dinlemeye devam edebilirsiniz.

Midnight X'in Ritim Kurgu' ve 'Üç-1' albümlerini n Dramaqueer Media Dijital Platformu'nda dinleyebilirsiniz.

Podcast

Fırat Uran’ın yapımcılığını yaptığı, Kara Şimşek’in sunduğu, yolu şehrin arka sokaklarından geçen +18 gerçek hayat hikayelerinden oluşan podcast serisi Hayatta Kalma 202

Bawer Murmur, İlker Hepkaner ve Umur Çağın Taş, tadına doyum olmayan gullümleriyle her hafta RuPaul’s Drag Race franchise’ının yeni yayınlanmış bölümlerini elden geçirdiği podcast serisi

Efe Erdal ve Kerem Biçmen'in geçmişten günümüze sevdikleri korku filmlerini bıçak altına yatırdığı podcast serisi “Kanlar Düşer”

 

 


Etiketler: medya, kültür sanat
İstihdam