08/10/2012 | Yazar: Gülistan Aydoğdu

Arap Alevilerin de katıldığı ‘eşit yurttaşlık’ mitinginde Suriye ile de Kürtlerle de savaşa hayır sesleri yükseldi.

Aleviler Ankara’da Eşit Yurttaşlık İstedi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Arap Alevilerin de katıldığı “eşit yurttaşlık” mitinginde Suriye ile de Kürtlerle de savaşa hayır sesleri yükseldi.
 
Ankara ya dört bir taraftan gelen Aleviler, “Aleviler Sünnileri katlediyor diyerek aramıza nifak sokmayın. Biz Suriye ile de Kürtlerle de savaş istemiyoruz. Yeter artık akan kanı durdurun” diye seslendiler.
Alevi Dernekleri Federasyonu ve Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından düzenlenen “Laik Demokratik Türkiye İçin Eşit Yurttaşlık Mitingi” için Sıhhiye Meydanı’nda yürüyüş öncesinde Ankara Garı’nda sabah toplanmaya başladılar.
 
Eşit yurttaşlık hakkı için Ankara’ya yürüyen Alevilere sivil toplum örgütlerinden siyasi partilere, köy derneklerinden hayvan hakları savunucularına kadar çeşitli kurum ve çevrelerden destek geldi. Taraftar grubu “Çarşı” da kendi pankartı ile mitinge katılırken, “Muaviye’ye karşı Çarşı” sloganıyla alanda karşılandı. 
Hataylı Arap Alevilerin alana girişi sırasında sloganlar yükseldi. Aralarında çok sayıda CHP’li vekillerin olduğu isimler anons edilirken çok alkışlananlar Hüseyin Aygün, İlhan Cihaner ve Aylin Nazlıaka oldu. Bağımsız milletvekili Levent Tüzel ve BDP Muş milletvekili Demir Çelik ve KESK Başkanı Lami Özgen de katılımcılar arasındaydı.  
 
Mitingde “Şeriata, Faşizme, Karanlığa geçit yok”, “Eşit yurttaşlık hakkı istiyoruz”, “Cem evleri inanç merkezleridir”,  “İnançlarından ötürü kimse yakılmasın” ve “Sivas’ın hesabı sorulacak” sloganları atıldı.
Köy derneklerinin çokluğunun dikkat çektiği mitingde Alevi Dernekleri Federasyonu (ABF) adına yaptığı konuşmada Hüsniye Takmaz, Alevilerin yaşadıkları baskılara, devletin eğitim sistemiyle Alevilerin çocuklarını tek tipleştirmeye çalışmasına, din dersinin dayatılmasına karşı çıktı. Takmaz, Diyanet’in kaldırılması taleplerini de yeniledi.
 
Hüsniye Takmaz, “sevgi bizim dinimiz” diyerek savaşa karşı konuşmasını tamamladı.
 
“Her gün Kürt ve Türk gençlerinin ölüm haberlerini duymak istemiyoruz. Bu savaşın bitmesini istiyoruz. Şimdi Ortadoğu’da emperyalistlerin çıkarmak istediği savaşın tarafı Aleviler olmayacak, olmayacağız. Hangi kodamanın çocuğu gidecek bu savaşa? Böyle haksız bir savaşta yer alacak mısınız?” diye sordu.
Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Selahattin Özel ise “Bu hükümet her şeyi eline yüzüne bulaştırdı. Alevi çalıştayı dediniz Alevilerin evlerini işaretlediniz. Tehdit ettiniz. Kürt açılımı dediniz, görüşmeleri bırakıp çatışmaları artırdınız. Alevilerin sorunlarını görmezden geldiniz. Bu gün hâlâ kardeş kanı akıtmaya devam ediyorsunuz.” diye konuştu.
Alevilerin ne Suriye ile, ne İran ile, ne de Yunanistan ile sorunu olduğun söyleyen Özel, “Savaşa hayır diyoruz” dedi.
Eşit yurttaşlık hakkı mitingi sanatçılardan Arif Sağ, Musa Eroğlu ve Yavuz Top’un birlikte söyledikleri deyişlerle sona erdi. 
 
Fotoğraflar: Gülistan Aydoğdu / Kaos GL

Etiketler: insan hakları
İstihdam