02/07/2020 | Yazar: Kaos GL

Ankara Queer Sanat Programı Konuk Sanatçı Evi’ne seçilen Alex Turgeon ve eserleri hakkında kısa bir fragman…

Alex Turgeon ile tanışın: Çürüme queer’dir! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Raoul Klooker

Türkiye'den ve yurtdışından görsel sanatçıları Ankara’da ağırlamayı planlayan Ankara Queer Sanat Programı - Konuk Sanatçı Evi’nin katılımcıları belli oldu.

Katılmaya hak kazanan sanatçılarla ilgili Konuk Sanatçı Evi, Instagram hesabından tanıtımlar yayınlıyor.

İlk sanatçı Alex Turgeon. Halifax/Yeni İskoçya ve Kanada’dan Turgeon disiplinlerarası çalışan bir sanatçı. Mimarinin şiirsel uzamı ve örgütlenmiş bir dilin queer-oluş ile cinsellik tanımlarını nasıl düzenlediğiyle ilgileniyor. Sanat alanında Lisans eğitimini 2010 yılında Emily Carr University’de, Yüksek Lisansını Rutgers University’de tamamladı.

Yapıtları ve performansları Tate (Liverpool), KW Institute for Contemporary Art, Ashley, Babes Bar, Eclair (Berlin), Tunnel Tunnel (Lausanne), San Serriffe (Amsterdam), Contemporary Art Centre (Vilnius), Franz Kaka, Art Metropole (Toronto), Or Gallery (Vancouver) gibi uluslararası zeminlerde aynı zamanda Rhizome ve New Museum (New York) girişimiyle düzenlenen çevrimiçi sergi ‘Poetry as Practice’ kapsamında izleyiciyle buluştu.

2017 yılında şiirlerini derleyen Love Poems for Ceres isimli yayın Dimanche Press, Berlin tarafından basıldı.

Eserleri alexturgeon.com sitesinden incelenebilir.

“Sığınılacak bir yer nasıl kuracağız?”

Turgeon, Konuk Sanatçı Evi için bir yazı da kaleme aldı. Derya Bayraktaroğlu çevirisiyle yazı şöyle:

“Ana ekran <home > tuşu, gece modu ve ayrıksı konutlarımız, hepsi döngünün başlangıç noktalarını oluşturur, bir çıkmaz sokakta dön dolaş bizi sürekli baştan başlatırlar. Buradan oraya ve tekrar geriye belirli bir eksen etrafında bu bitimsiz döngü, maliklerin sınırlarla çerçevelenmiş ikametlerinden arda kalan yaya kaldırımlarını aşındırır. Peki ya geri döndüğümüzde çerçeveler alev almışsa… O zaman ne olur? Yanan bir evin içine ev nasıl kurulur? Ateşi söndürmek için çabalamak yerine bırak, ev yansın. Işıklansın ibnelerin tutuşturduğu ateşle. Biz yeni evimizi kavruk bir karkasın alazlarından inşa edeceğiz; sütun ve kirişleri yeniden doğrultarak değil, zemin eşitleyerek, sil baştan. Ateşle hemhâl ol; tenha, steril ve kalıcı konutlar kuran muhafazakarlığı reddetmeye yarasın. Devamsızlık ve ihlal bir şeyle ilişkilenmenin en yaratıcı yollarını, tıpkı bir payanda gibi sırtlanır. Çürüme, queer’dir.

“Güvenli mabet özelliği atfedilen ev, son aylarda yeniden tanımlama ihtiyacıyla odaklandığım bir kavram. Dünya nüfusunun büyük çoğunluğunu ilgilendiren ‘içeride kal’ öğüdü sayesinde bir kurulum olarak ev, yeni bir nam saldı. Sistematik ırkçılığın ve soylulaştırmanın şahlandığı içinden geçtiğimiz tuhaf zamanlarda yaşam son derece kırılgan ve güvencesizken sığınılacak bir yer nasıl kuracağız? Eğer inşa edilmiş mekân hali hazırda birey ve öteki arasına sınır çizmeye hizmet ediyorsa, o mekân özne konumuna ithaf edildiğinde ne olur? Mimari kendiliğinden ve kendi için söz alacak olsa işlevsellik nasıl ifade bulur ve kullanım değeri hangi ereğe yönelir ya da ilişir? İşlevin ve güvenliğin tanımlarını dayatan, ahlak kodlarını biçimlendiren tüm bu konuları ele alan üretimlerim eleştirel yazını maddesel forma sürerek iktidar mekanizmalarını sorgular.”


Etiketler: kültür sanat
İstihdam