22/10/2021 | Yazar: Aslı Alpar

İnsan Hakları İzleme Örgütü, hükümet kurmak için müzakereleri süren siyasi partilerin yasal cinsiyet tanıma yasasını değiştirme taahhüdü vermeleri gerektiğini söylüyor.

Almanya’da kurulacak hükümet gerici yasal cinsiyet tanıma prosedürünü değiştirecek mi? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Almanya'da yapılan genel seçimlerin ardından yeni hükümetin belirlenmesi için Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Hür Demokratlar arasında koalisyon müzakereleri bugün başkent Berlin’de başlıyor.

Görüşmeler öncesinde İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) yaptığı açıklama, müzakereleri süren siyasi partilerin yasal cinsiyet tanıma yasasını değiştirme taahhüdü vermeleri gerektiğini söylüyor.

Örgüt, “Böylece yasanın sözde uzman raporlarına değil, kişinin beyanına dayanmasını” sağlayabileceklerini söylüyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Cristian González Cabrera, “Taraflar iklim, dış politika, göç ve ekonomi gibi kilit konularda anlaşmaya varmaya çalışırken, transların kayıtlı isimlerini ve cinsiyetlerini beyana göre düzenlemeleri için mevcut patolojik ve zahmetli prosedürü de ele almalılar” diyor.

Almanya'nın mevcut cinsiyet tanıma prosedürünün, uluslararası hukuk ve tıp bilimindeki gelişmelerle uyumsuz olduğunu da ekleyen Cabrera “Bütün siyasi partiler, bu gerici prosedürün değişimi üzerinde anlaşmalı ve prosedürü tüm translar için açık, yargısız, erişilebilir ve kendi kaderini tayin hakkına dayalı hale getirmeli” diyor.

Mevcut prosedür hakkında

Almanya'nın yasal cinsiyet tanıma yasası (Transsexuellengesetz), transların yasal olarak tanınan isim ve cinsiyete sahip olmaları için yerel bir mahkemeye iki bilirkişi raporu sunmaları gerektiğini belirtiyor. Raporlar, başvuranın önceki yasal cinsiyetine dönmek istemeyeceğine dair kanıt bekliyor.

Federal Aile İşleri, Yaşlılar, Kadınlar ve Gençlik Bakanlığı'nın 2017 raporuna göre , başvuranlar değerlendirme sürecini aşağılayıcı buluyor. Bazı başvuru sahipleri, gerekli raporları alabilmek için çocukluklarına ve cinsel geçmişlerine ait önemsiz detayları açıklamak zorunda kaldıklarını ve fiziki muayeneden geçtiklerini söylediler. Rapor, yasal prosedürün 20 ay sürebileceğini ve ortalama maliyetinin 1.868 Euro olduğunu belirtiyor.

 


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam