30/01/2008 | Yazar: Kaos GL

Adolf Hitler ve Nazi Partisi’nin iktidara gelmesinin 75. yıldönümünde, öldürülen eşcinseller için Brandenburg Kapısı yakınlarında anıt dikilecek.

Adolf Hitler ve Nazi Partisi’nin iktidara gelmesinin 75. yıldönümünde, öldürülen eşcinseller için Brandenburg Kapısı yakınlarında anıt dikilecek. İsrail’in Almanya Büyükelçisi Avi Primor Almanya’nın geçmişiyle yüzleşmesini, "Sadece Almanlar bu cesarete ve alçakgönüllülüğe sahip" sözleriyle değerlendirdi.

Almanya Adolf Hitler ve Nazi Partisi’nin iktidara gelmesinin 75. yıldönümünde geçmişiyle yeniden yüzleşmeye hazırlanıyor. Kültür Bakanı Bernd Neumann’ın yaptığı açıklamaya göre; başkent Berlin’de biri katledilen çingeneler için Reichstag binasının yakınında, diğeri de öldürülen eşcinseller için Brandenburg Kapısı yakınlarında olmak üzere iki anıt dikilecek.

‘Sadece Almanlar Cesur’

Yapılan çalışmaları olumlu karşılayan İsrail’in Almanya Büyükelçisi Avi Primor, Frankfurt’ta cuma günü katıldığı anmadaki konuşmasında "Dünyada kendi ayıbını anıtlarla ölümsüzleştirmek isteyen başka bir millet gördünüz mü? Sadece Almanlar bu cesarete ve alçakgönüllülüğe sahip" sözleriyle vurguladı.

Almanya’nın Nazi geçmişiyle hesaplaşmasını ne ölçüde başaracağı merak konusu olmayı sürdürürken, Berlin’in tarihi ayıplarını örtbas etmek istediğini veya yeterince açık şekilde ifşa etmediğini düşünenler de var. Örneğin Nazi Almanyası’nın askeri mahkemelerinden birisi olan Berlin’deki mahkeme binası Atrion’un apartman haline getirilmesi bu kesimler tarafından eleştiri konusu oldu. Bu projeye karşı çıkanlar, 1936’dan İkinci Dünya Savaşı’nın ortalarına kadar aralarında ünlü direniş gruplarından ‘Rote Kapelle’ (Kızıl Orkestra) üyelerinin de bulunduğu 1400 vicdani retçi ve direniş savaşçısını ölüme gönderen mahkeme binasının apartman haline getirilmesini "geçmişin unutturulması" olarak değerlendirip tepki gösterdi.

Unutkanlık eleştirisi

Nazi mahkemelerindeki uygulamalar üzerine çalışmalar yapan Adalet Tarihi Forumu Başkanı Manfred Krause "Bu proje, hem Berlin hem de ülke adına kendi tarihi üzerine akıl almaz bir unutkanlığı belgeliyor" eleştirisini yaptı. Berlin Üniversitesi öğrencileri tarafından kurulan ve Nazi karşıtı propaganda faaliyetlerinin yanı sıra Yahudilerin Naziler’den kaçmasına da yardımcı olan Rote Kapelle üyelerinin onlarcasının idama mahkum edildiği mahkemenin sıradan bir apartmana çevrilmesinden Alman Direniş Anıtı Merkezi’nin Başkanı lohannes Tuchel de rahatsız. Tuchel, "İçinde bu kadar ölüm cezası kararı verilen bir yerin sıcak ve samimi bir dinlenme yerine çevrilmesi akıl almaz" tepkisini gösterdi.

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam