19/08/2010 | Yazar: İsmail Alacaoğlu

Almanya’da ülkenin en üst mahkemesi birlikteliklerini yasal olarak kayıt altına almış olan bir gey çifte evli çiftlerin sahip olduğu miras hakkını verdi.

Almanya’da Eşcinsel Çiftlere Eşit Miras Hakkı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Almanya’da ülkenin en üst mahkemesi birlikteliklerini yasal olarak kayıt altına almış olan bir gey çifte evli çiftlerin sahip olduğu miras hakkını verdi.
 
Almanya 2001 yılında aynı eşcinsellere “kayıtlı birliktelik” hakkı tanımış ancak evli çiftlere verilen ayrıcalıkları ve tüm yasal hakların garantisini vermemişti.
 
Anayasa mahkemesi tarafından düzenlenen karar birliktelik yasasının düzenlediği 2001 – 2008 yılları arasındaki miras vergisi hukukunun mevcut haliyle kayıtlı eşcinsel birliktelikler için bir dezavantaj olduğa hükmetti.
 
Mahkeme yapılan bir açıklamada “evli çiftler en avantajlı vergi grubuna dahil olurken mirasın büyüklüğü fark etmeksizin % 7 ile % 30 arasında vergi ödemek zorunda kaldım. III no’lu vergi grubuna dahil olan bir diğer taraf ise % 17 ile % 50 arasında vergi ödemek zorunda” denildi.
 
Ayrıca evli çiftler eşcinsel partnerlerden çok daha fazla vergi muafiyetine sahipler.
 
Mahkemede 2008 Aralık ayında yapılan yeni düzenlemenin bu boşluğu kapatmaya ve devletin eşcinsel partnerlerin miras vergisinde evli çiftlerle tam anlamıyla eşit olmasını öneren bir kanun tasarısının yapılmasına yardımcı olduğu belirtildi.  
 
Hakim heteroseksüel evliliklerin halen Alman Anayasası’nda eşsiz bir statüye sahipken uzun süreli birliktelik yaşayan çiftler için bu miras konusunda anayasaya aykırı bir durumdu.
 
Parlamento’nun 2001 – 2008 yılları arasında eşcinsel birliktelikler için bu “anayasaya aykırı” dezavantajın ortadan kaldırılmasına yönelik yeni bir yasal düzenleme gerçekleştirmesi için 31 Aralık’a kadar gün verildi.
 
2001 yılında kayıtlı partnerinden kalan 140 bin Euro değerinde miras için 30 bin Euro miras vergisi ödemek zorundan kalan bir mirasçının şikayeti üzerine bu karar verildi.
 
Bir başka davacı ise partnerinden kalan 58.500 Euro değerindeki miras için 12 bin Euro vergi ödemek zorunda kalmıştı.
 
Adalet bakanı Sabine Leutheusser-Scharrenberger Almanya’nın merkez sağ koalisyonunun kayıtlı eşcinsel birliktelikler için dezavantajlı vergi politikasını ortadan kaldırmak için çalıştığını söyleyerek kararı iyi karşıladı.


Etiketler: insan hakları, aile
nefret