30/07/2009 | Yazar: Anıl Üver

CDU (Hristiyan Demokrat Federasyonu) ve CSU (Hristiyan Sosyal Federasyon) partilerinden politikacılar açık ve kesin bir şekilde eşcinsel çiftlerin evlat edinme haklarına karşı olduklarını b

CDU (Hristiyan Demokrat Federasyonu) ve CSU (Hristiyan Sosyal Federasyon) partilerinden politikacılar açık ve kesin bir şekilde eşcinsel çiftlerin evlat edinme haklarına karşı olduklarını belirttiler. Fraksiyon başkan yardımcısı Wolfgang Bosbach, ‘Bizim için eşcinsel birliktelikleri geleneksel aile ile eşit görmek için bir neden yok, evlat edinme hakları konusunda da’ dedi.

Bayern-CSU‘dan Sosyal bakan Christine Haderthauer verdiği bir demeçte, eşcinsel çiftlerin en uygun aile olamayacaklarına değinerek, ‘Çocukların iyiliğini düşünecek olursak, mevcut yasa ile evli çiftler çocuk için en uygun şartları yerine getirebileceklerinden, bu yasayı doğru buluyorum’ ifadesinde bulundu.
Buna karşılık SPD’den (Almanya Sosyal Demokrat Partisi) adalet bakanı Brigitte Zypries, geçenlerde sunduğu bir araştırmada eşcinsel ebeveynler ile yetişen çocukların daha iyi ya da daha kötü yetişmediğinin ve ailesi heteroseksüel olan çocuklardan farklı olmadıklarının bulgulandığına işaret etti.
 
Bazı Alman AB milletvekilleri eşcinsel çiftlerin evlat edinmelerini temel yasalara aykırı buluyor. Hessen-CDU Birliği‘nden sağcı politikacı Hartmut Honka, ‘Her çocuğun bir anneye ve bir babaya sahip olma hakkı vardır. Eşcinsellerin evlat edinmelerine yönelik yasa tasarısı evliliği ve aileyi koruyan yasaya ters düşmektedir’ söyleminde bulundu ve bu yasa taslağının, temel yasaların üzerinde şekillendiği Hristiyan dünya modeliyle bağdaşmadığını belirterek ekledi, ‘Mesele yetişkinlerin egoları değildir, asıl mesele çocukların refahı ve mutluluğudur. Bu nedenle eşcinsellerin evlat edinmelerine karşıyız’.
Bu ifadeler karşısında LSU’dan (Federasyonda Lezbiyenler ve Geyler) tepki geldi. Hessen- LSU başkanı Alexander Schart, ‘Topluma ölçülemeyecek derecede katkı sağlayan eşcinsel ailelerin Hıristiyan modele ve temel düzene uymadıklarını söylemek, modern ve açık bir partide tartışmasız bir şekilde kabul edilmemelidir’ dedi.

Federal Anayasa Mahkemesi 2003 yılında, eşcinsel birliktelikler ile heteroseksüel evliliklerin tam eşitliğin anayasaya aykırı olmadığı hükmüne varmıştı. Zamanın yargıçları, her ne kadar kadın ile erkek arasındaki evlilik imtiyazlı olsa da, bundan başka yaşam formlarının ayrımcılığa maruz bırakıldığı ifadesinin çıkmadığının altınıçizmişlerdi.
 
Adalet bakanı Zypries de eleştirilere maruz kaldı. Daha önce Yeşillerin sunduğu bir evlat edinme yasa önerisi Federasyon ve SPD tarafından reddedilmişti. Zypries’in araştırmayı uzun zaman çekmecede beklettiğini eleştiren Yeşiller Partisi ‘Eğer adalet bakanlığı araştırmayı çekmecede bekletmeseydi, parlamenterler de bu araştırma ışığında yasa önerisi lehine oy verebilirlerdi’ açıklamasında bulundu. Adalet Bakanlığı da dieWelt’e verdiği demeçte, normal olarak araştırma sonuçlarının tasdik edilme sürecini beklediklerini ifade etti.
Daha önce Süddeutsche Zeitung’da da çıkan bir haberde, araştırmanın aylardan beri bakanlıkta beklediği ve sosyolog Mariana Rupp’un yaptığı bu araştırma hakkında uzun süre hiçbir şey açıklayamadığına yer verilmişti.
 
FDP (Özgür Demokrat Parti) ise 2004 yılında evlat edinmede eşitlik yasa tasarısı sunduklarını hatırlattı. O dönemki Kırmızı-Yeşil hükümet genel evlat edinme yasa tasarısını reddetmişti. Dönemin federasyon hükümeti ise sadece üvey evlat edinme hakkını tanımıştı. Bu yasayla eşcinsel çiftler sadece partnerlerinin çocuklarını kısıtlı haklarla evlat edinebiliyorlar.
FDP’den eski adalet bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, ‘birkaç yıldan beri parlamentoda eşcinsel çiftlerin birlikte evlat edinme hakkına olan destek artmış olmasına rağmen, adalet bakanlığı bu konunda herhangi bir inisiyatifte bulunmadı. Hatta muhalefet birlikleri ile bu konu hakkında bir diyalog geliştirilmedi‘ açıklamasında bulundu.
Zypries yaptığı açıklamada, evlat edinmeye dair tasarıların ancak gelecek yasama döneminde ele alınabileceğine değindi. Federasyon dışındaki partiler eşit hakların sağlanmasından yanalar. Aktüel araştırmalara göre ise CDU ve CSU’nun gelecek federal hükümetin başına geçmeleri ihtimali oldukça yüksek. (dk)

http://www.rainbow.at/news/1248503253
 
 


Etiketler: insan hakları, aile
nefret