14/06/2017 | Yazar: Gözde Demirbilek

İzmir’de polisten, Alsancak’ta çalışan trans seks işçilerine tehdit: ‘Gidin buralardan yoksa kan dökülecek!’

Alsancak’ta çalışan trans seks işçileri tehdit ediliyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İzmir’de polisten, Alsancak’ta çalışan trans seks işçilerine tehdit: “Gidin buralardan yoksa kan dökülecek!”

Azra Has Sokak (Bornova Sokağı)

Alsancak, Azra Has Sokak’ta (Bornova Sokağı) çalışan seks işçileri tehdit ediliyor. Son iki gündür her evin önünde polis aracı bekliyor ve kapılarda bekleyen polisler seks işçilerinin dışarı çıkmasına izin vermiyor. Dışarı çıktıkları hâlde ilk adımlarından para cezası keserek keyfi uygulamalarla karakola götürüyor ve zorla HIV testi yaptırıyor.

“Gidin buradan yoksa kan dökülecek!”

Alsancak’ta çalışan trans seks işçisi O.E, yaşadıkları süreci kaosGL.org’a anlattı:

“Ramazan ayı geldiğinden beri sokakta, caddede büyük bir baskı var. Son üç gündür, polisler evlerimizin önünde bekliyor dışarı çıkmamıza izin vermiyor. Dışarı çıktığımız anda zorla HIV testi yaptırmakla ve para cezası kesmekle tehdit ediyor. Dün, beni durdurdu polis ‘Nereye gidiyorsun?’ dedi. Ben de ‘Evime gidiyorum’ diye cevap verdim. ‘Bir daha seni görmeyeyim buralarda, götürür test yaptırırım hem de ceza keserim’ dedi. Bana zorla bir kağıt imzalatıp ‘Yarın hastaneye gidip bu HIV testini yaptıracaksın, sonra sonucunu karakola getireceksin’ dediler.”

“Transsan dolaşmaya da çıksan para cezası!”

“Başka bir arkadaşıma da ‘Kan dökülecek artık, buralarda çalışamazsınız. Pınarbaşı’na ya da Karabağlar’a gidin. Çalışmayacaksınız artık buralarda’ dediler. Hiçbir yer güvenli değil ama Alsancak’ın canlı bir yer olması çok büyük bir etki. Bize gidin dedikleri Pınarbaşı’nda çalışmak çok zor. Her türlü şiddet olayının üstünü kapatabilirler, saldırıya açık bir yer çünkü.”

“Seks işçisi olarak bizi fişlemeye çalışıyorlar. Hele bir de trans seks işçisi olarak bizlerin akşam saat 10-11’den sonra dışarı çıkması yasak Alsancak’ta. Sen markete de çıksan, dolaşmaya da çıksan direkt para cezası yazıyorlar.”

Pembe Hayat Derneği avukatı Rıza Yalçın Koçak ile iletişime geçen translar, toplu suç duyurusunda bulunacaklar.


Etiketler: insan hakları
nefret