12/07/2017 | Yazar: Gözde Demirbilek

14. Altın Kayısı Uluslararası Film Festivali, LGBTİ+ temalı filmleri kapsayan film kategorisini iptal etti.

Altın Kayısı Uluslararası Film Festivali, LGBTİ+ filmlerini göstermiyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Erivan 14. Altın Kayısı Uluslararası Film Festivali, LGBTİ+ temalı filmleri kapsayan film kategorisini iptal etti.

Altın Kayısı Uluslararası Film Festivali on dördüncü yılında, LGBTİ+ temalı “Listen to Me: Untold Stories beyond Hatred” belgeselini ve “Apricot Groves” filmlerini “Ermeniler: İç ve Dış Görünümler” adlı programa dahil etmişti.

Ancak, Ermenistan'daki Sinematograflar Birliği, filmlerin sansürlenmesi gerektiğine karar verdi; aksi takdirde tüm programı geri çekeceklerini duyurdu. Ve bu duyuru sonrası LGBTİ+ temalı filmlerin yanında Ermeni Soykırımı ve Dağlık Karabağ gibi toplumsal konulara eğilen 40 filmi içeren film programı iptal edildi.

LGBTİ+ topluluğu olan Pink Armenia, basın açıklaması yaparak tepkiyi büyütmenin öneminin altını çizdi:

“Bu karar aslında, Sinematograflar Birliği’nin Ermeni sinemasının çıkarlarını değil, filmlerin LGBT gibi konuları kapsamaması gerektiğini düşünen halkı korumakta olduğunu gösteriyor.”

“Bu kişilerin yaklaşımı, Sovyetler Birliği döneminde var olan sansürü açıkça hatırlatıyor. Geri çekilen filmlerde Kilise veya Ermeni Soykırımı gibi temaları yasakladığı yerler bulunmaktadır.”

“Bunun sadece Ermenistan’da yaşayan LGBT topluluğuna yönelik ayrımcılık ve ifade özgürlüğü ihlali değil aynı zamanda Ermeni sinemasına bir darbe olduğunu anlatmak için film yapımcılarına bu olaya karşı olan duruşlarını ifade etmeleri çağrıda bulunuyoruz.”

Pink Armenia change.org kampanyası oluşturarak ses çıkarmaya çağırdı. 


Etiketler: kültür sanat
nefret