19/09/2017 | Yazar: Ali Özbaş

Eskimişliği de yoktur, çünkü hâlâ birbirini kullanarak, harcayarak, üstüne basarak yükselmek her alanda güncelliğini, kabul edilirliğini, popülerliğini korumaktadır.

Altmış yedi yıldır "Perde Açılıyor" Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Eskimişliği de yoktur, çünkü hâlâ birbirini kullanarak, harcayarak, üstüne basarak yükselmek her alanda güncelliğini, kabul edilirliğini, popülerliğini korumaktadır.

Gösteri dünyasının başarılı artistleri vardır, bir de starları. Neden ve nasıl star olunur? Kolay kolay öğretilecek, gösterilebilecek, kişiye yapıştırılabilecek bir şey değildir. Starlık kişinin sahip olduğu, kullanabildiği bir büyülü haresidir.

Bette Davis her filminde başarılı bir şekilde oynadığı karakterdir bir parça, ama bir parça da Bette Davis’tir. Oynadığı karakterin yapması gereken hareketleri yapar ama Bette Davis’e has hareketleri de yedirir rolüne. Sigarayı tutuşu, bir nefeste çekişi ve dışarı savurduğu dumanlar tek başına Bette Davis’in varlığını gösterir. Bu tür oyunculara gıcık olan bir tarafınız varsa uzak durmanızda fayda var ama sinemanın bu tarafını da seviyorsunuz star izlemek zevktir, heyecandır, bir nevi vecddir.

Klasik filmler vardır bir de. Yıllar geçer, üstüne binbeşyüz tane benzer film üretilir. Birebir kopyası çıkar ve onları önceden izlemişsinizdir de. Ama orijinaline ulaştığınız her an yeniden izlemek istersiniz. Her izlediğinizde ilk kez izliyormuş gibi merakla bakarsınız. Bildiğiniz bir sahnenin gelmesini heyecanla beklersiniz. Ezbere bildiğiniz replik, mimik ya da hareketin çıktığı sahnelerde bir kez daha kendinizden geçersiniz.

Dört dörtlük filmler olmayabilir bunlar. Bariz hatalar barındırıyor olabilir, şimdinin kabul görmeyen söylemlerini bile içeriyor olabilir. Bir de acı ama gerçek, zamanında büyük hayal kırıklığı yaratmış, gişede çakılmış, batmış da olabilir. Tüm bu olumsuzluklar yıllar sonra onun bir klasik olarak adlandırılmasını ve izlenmesini engelleyemez.

“All About Eve-Perde Açılıyor” filmi, eskimemiş klasikler içindedir. Klasik olduğunu unutup objektif bir gözle izleseniz de gözünüze batacak, rahatsız edecek bir sahne, bir replik bulmazsınız. Eskimişliği de yoktur, çünkü hâlâ birbirini kullanarak, harcayarak, üstüne basarak yükselmek her alanda güncelliğini, kabul edilirliğini, popülerliğini korumaktadır.

Sahnelerin divası bir kadın oyuncuya hayranlığını dile getiren ürkek kızdan, onun yerini almak için entrikalar çeviren bir kadına, nihayetinde güçlü ve başarılı bir oyuncuya dönüşen Eve’in yükselişini anlatır film. Ancak sonunda benzer bir karakter onun da kapısını çalacak, belki geçmişi unuttuğundan, büyük olasılıkla bulunduğu yerde tutunmak için harcadığı çabanın yorgunluğundan bu yeni kişiye kapısını açacaktır Eve.

2.5 saate yaklaşan süresiyle 67 yıl öncesinden gelen bu film, yer yer hüzünlendirerek, kimi zaman sinirlendirerek nihayetinde bolca keyif vererek sinemayı sevenleri ödüllendiriyor.

Ali Özbaş'ın sinema yazılarının tamamına ulaşmak için burayı ziyaret edebilirsiniz.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam