29/12/2023 | Yazar: Kaos GL

“İktidarın LGBTİ+’lara yönelik nefret siyaseti dünya sinema tarihinde eşine az rastlanır baskı vakalarını da beraberinde getiriyor.”

Altyazı’dan 10 başlıkta 2023: Sinemada “Özgürlük” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Altyazı Sinema Derneği’nin sinemada ifade özgürlüğü alanının genişlemesine katkı sağlamak için hayat verdiği çevrimiçi yayın Altyazı Fasikül, 10 başlıkta 2023 sinema gündemini derledi.

Altyazı’nın “Sinemada karanlıkla yüzleşmeyi göze alanlar için 10 başlıkta 2023” diyerek sunduğu listede Çiğdem Mater’e çekilmemiş filmden hapis cezası verilmesi, 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin iptal edilmesi ve süreçte yaşananlar, depremin etkisi gibi başlıklar yer alıyor.

Derlemenin dördüncü maddesi ise KaosGL.org okurları için tanıdık: Seyircilere gözaltı. BEKSAV Sinema Kolektifi’nin düzenlediği Onur (Pride, 2014) gösteriminde kolektifin üyeleriyle birlikte, filmi izlemeye gelenlerin gözaltına alınmasını hatırlatan Altyazı şöyle diyor:

“İktidarın LGBTİ+’lara yönelik nefret siyaseti dünya sinema tarihinde eşine az rastlanır baskı vakalarını da beraberinde getiriyor. BEKSAV Sinema Kolektifi’nin düzenlediği Onur (Pride, 2014) gösteriminde kolektifin üyeleriyle birlikte, filmi izlemeye gelenler de gözaltına alındı. LGBTİ+ bireylerin ailelerini anlatan Benim Çocuğum (2013) adlı belgeseli, kayyım yönetimindeki Boğaziçi Üniversitesi’nde defalarca yasaklanan Can Candan, Onur gösterimindeki gözaltıların ardından Twitter’dan şunları yazdı:

“Bu ülkede dün bir filmi izlemek isteyen seyirciler gözaltına alındı. Sanırım bu bir ilk.”

Türkiye ya da dünya tarihinde bir ilk mi yoksa sıkıyönetim süreçlerinde benzerleri yaşandı mı, ayrı bir araştırma konusu, fakat şunu biliyoruz: Gösterimde gözaltına alınan sekiz kişi hakkında Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet suçlamasıyla açılan dava devam ediyor. Ekim 2023’te yapılan duruşmada seyirciler gösterim sırasında işkenceyle gözaltına alındıklarını aktardı.”

Altyazı’nın listesine ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam