24/07/2006 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL'nin 28. sayısının toplatıldığı saatlerde Altyazı Aylık Sinema Dergisi'ne çirkin bir saldırı gerçekleştirildi! Türkiye'deki sinema yayın hayatına ve ifade özgürlüğüne yapılan bu saldırıyı biz de kınıyoruz.

Kaos GL'nin 28. sayısının toplatıldığı saatlerde Altyazı Aylık Sinema Dergisi'ne çirkin bir saldırı gerçekleştirildi! Türkiye'deki sinema yayın hayatına ve ifade özgürlüğüne yapılan bu saldırıyı biz de kınıyoruz.

KAOS GL

24 Temmuz Pazartesi günü, Altyazı Aylık Sinema Dergisi'nin Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi'nde bulunan yerine gelerek Altyazı Aylık Sinema Dergisi'nin yetkilisiyle görüşmek istediklerini bildiren iki şahıs, derginin imtiyaz sahibi ve Mithat Alam Film Merkezi yöneticisi Yamaç Okur'un odasına yöneldi. Odada kapıyı kilitleyen şahıslar, odayı dağıttıktan sonra Altyazı bir daha çıkmayacak şeklinde tehditler savurdu...

Okur'un şans eseri yaralanmadığı saldırının ardından olayla ilgili soruşturmanın devam ettiği bildirildi.

Derginin Temmuz 2006 sayısında sinemadaki yasaklamalar kaleme alınmış, zihniyetin geriliği eleştirilmişti.

"Ülkemizde yürürlüğe giren sınıflandırma sistemi, bırakın önceden yasak kapsamına giren filmlerin yaş sınırıyla vizyona girebilmesini sağlamayı, tam tersine filmlerin tümden yasaklanmasını beraberinde getirdi. Sansürün mantık dışı, hatta sürreal bir boyut kazandığına işaret eden soru şudur: Madem filmler yasaklanacak o zaman niye sınıflandırılma sistemi getirildi? Bu uygulamaya geçildiğinden beri, iki filmin ticari dolaşıma sunulması (sinemalarda gösterilmesi, DVD/VCD olarak satılması, TV’de yayınlanması) yasaklandı. Birincisi, Eylül 2005’te gösterime sokulması planlanan Yüreğimde Bir Delik (A Hole in My Heart). İkincisi ise, bu yaz sinemalara dağıtılacak olan Benimle Ol (Lie With Me). Ülkemizde, kadın bedeninin teşhir edildiği, arzu nesnesi olarak pazarlandığı pek çok film, hiçbir sınırlama getirilmeden vizyona girerken, Benimle Ol gibi, bir ilişkiyi konu edinen, ana karakterinin gözünden cinselliğin, bedensel ilişkinin ve aşkın insan hayatındaki yerini ele alan, sorgulayan, tartışan bir film yasaklanıyor..." Fırat Yücel imzalı bu metnin bir benzeri de Kaos GL'nin toplatılan 28. sayısında da yer alıyordu.

Türkiye'deki sinema yayın hayatına ve ifade özgürlüğüne yapılan bu saldırıyı biz de kınıyoruz.

KAOS GL


Etiketler: medya
İstihdam