24/01/2024 | Yazar: Kaos GL

AB’nin raporuna göre 2023’te dezenformasyon aracılığıyla en çok hedef alınan gruplar arasında LGBTİ+’lar da yer aldı.

“Amaç sadece küresel anlatıları şekillendirmek değil, aynı zamanda muhalif sesleri bastırmak” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Avrupa Birliği Baş Diplomatı Josep Borell 2023 yılına dair dezenformasyon verilerini içeren rapora ilişkin yaptığı açıklamada en çok hedef alınan gruplar arasında LGBTİ+ların olduğunu söyledi.

The Guardian’da yer alan habere göre;  AB'nin yıllık ikinci dezenformasyon raporu olan araştırmada, insan gruplarına karşı nefret tohumları ekmek amacıyla yanlış hikayelerin stratejik olarak yayılmasını ve meşru kaynakların taciz edilmesini içeren 750'den fazla dezenformasyon saldırısı incelendi.

Rapora göre; Ukrayna, en sık saldırıya uğrayan ülke oldu. Araştırmacılar, aralarında LGBTQ+ örgütlerinin de bulunduğu 149 kuruluşun da hedef alındığını tespit etti. Rapora göre;  medya ve sivil toplum gruplarına saldırmak için kullanılan dijital pratikler arasında "zorbalık, taciz veya tehditler" de yer aldı. Bununla beraber; sahte videolar da dahil olmak üzere sahte bilgilerin en çok yaygınlaştırıldığı platform X (Twitter) oldu.

Raporda, "Amaç sadece küresel anlatıları şekillendirmek değil, aynı zamanda muhalif sesleri bastırmak ve susturmaktır” ifadeleri yer alırken, AB Baş Diplomatı Borell, “Kontrol edilmeyen kötü niyetli içeriğin bir kanser gibi yayıldığını ve demokrasinin sağlığını riske attığını unutmayın, ancak buna karşı savaşacak araçlara sahibiz” dedi.

Muhabirler ve köşe yazarları LGBTİ+ derneklerinin kapatılması için çağrı yaptı

Kaos GL’nin hazırladığı 2022 Medya İzleme Raporu da Türkiye açısından manzaranın farklı olmadığını gösteriyor.

Rapora göre; 2022’de yazılı basında LGBTİ+’lara ayrımcılık, nefret söylemi ve önyargı rekor seviyeye ulaştı. Yazılı basındaki haber ve köşe yazılarının yüzde 66’sında LGBTİ+’lar ya “ahlaksız”, ya “suçlu”, ya “sapkın” ya da düşman olarak gösterildi. Bununla beraber; Gazeteler LGBTİ+ toplumuna ve örgütlerine 1867 kere “suçlu”, 1674 kere “ahlaksız”, 1338 kere “sapkın”, 853 kere “hasta” ve 986 kere “günahkar” dedi. Ayrıca; gazete sayfalarındaki haber ve köşe yazılarının yüzde 55’inde, muhabir ve köşe yazarları LGBTİ+ derneklerinin kapatılması için çağrı yaptı.

Tıklayın-“Medya, LGBTİ+’lara karşı pozisyon aldı”


Etiketler: insan hakları, medya, dünyadan
İstihdam