12/01/2021 | Yazar: Aslı Alpar

Amerika Birleşik Devletleri mültecileri El Salvador’a göndermeye hazırlanıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Neela Ghoshal, El Salvador’un LGBTİ+ mülteciler için güvenli olmadığına dikkat çekiyor.

Amerika ve El Salvador arasında: LGBTİ+ mülteciler güvende değil! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Neela Ghoshal, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve El Salvador arasında imzalanan, geri gönderme anlaşmasının (Asylum Cooperative Agreement / İltica İşbirliği Anlaşması) LGBTİ+ mültecilerin en temel haklarının ihlali anlamına geleceği konusunda uyarıyor.

Ghoshal iki devlet arasında imzalanan anlaşmanın, ABD göçmenlik makamlarının Salvadorlu olmayan sığınmacıları El Salvador'a göndermesine izin verdiğine dikkat çekiyor ve ekliyor “Lezbiyen, gey, biseksüel ve translar da dahil olmak üzere bazı gruplar için El Salvador güvenli bir ülke değil. Ülke, kendi LGBT vatandaşlarını şiddet ve ayrımcılıktan koruyamıyor. Ocak 2007 ile Kasım 2017 arasında 1.200'den fazla Salvadorlu, cinsel yönelimleri veya cinsiyet kimlikleri nedeniyle zulüm görme korkusuyla ABD'ye sığınma talebinde bulundu.”

El Salvador hükümetinin yasalarında LGBTİ+’ların haklarının tanınması gerektiğini belirten Ghoshal, “El Salvador, LGBT’lere yönelik nefret suçlarını kovuşturmalı ve LGBT’lere yönelik şiddeti ortadan kaldırmak için çalışmalı. İltica İşbirliği Anlaşması’nı feshetmelidir” diyor.

Anlaşmaya dair bir açıklama da ABD Başkanı seçilen Joe Biden’dan geldi. 15 Aralık’ta imzalanan ve Trump döneminin son icraatlarından biri olan anlaşmayı Biden fesh edeceğini söyledi.

 

 

 


Etiketler: insan hakları, mülteci, dünyadan
İstihdam