21/06/2007 | Yazar: Kaos GL

‘Çirkin Betty’nin asıl dikkat çeken yönü, içinde 13 yaşında eşcinsel bir karaktere yer vermesi. Bu, televizyonlarda gösterilen en genç eşcinsel karakter. Muhafazakârlar şimdiden diziyi protesto etmeye ve aleyhinde konuşmaya başladı. Eşcinseller ise diziyi bağırlarına bastı.’ Haziran Düzkan, Çirkin Betty’i izlemeye davet ediyor.

Amerika'nın çirkinlikle imtihanı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

‘Çirkin Betty’nin asıl dikkat çeken yönü, içinde 13 yaşında eşcinsel bir karaktere yer vermesi. Bu, televizyonlarda gösterilen en genç eşcinsel karakter. Muhafazakârlar şimdiden diziyi protesto etmeye ve aleyhinde konuşmaya başladı. Eşcinseller ise diziyi bağırlarına bastı.’ Haziran Düzkan, Çirkin Betty’i izlemeye davet ediyor.

KAOS GL

Haziran Düzkan

Çirkin Betty, Türkiye'de televizyon izleyen herkesin aşina olduğu bir isim. Latin Amerika kökenli bu dizinin, dünyanın Japonya'dan Arjantin'e birçok ülkesinde olduğu gibi, ülkemiz televizyonlarında da bir uyarlaması gösterildi.

Çirkin Betty Türkiye'de Emre Altuğ faktörüne rağmen çok tutmadı, zaten kızı da şöyle adam akıllı bir çirkinleştirememişlerdi ama yabancı versiyonları Türkiyeli seyirci tarafından çok sevildi. Fakat kuşkusuz, Çirkin Betty, anavatanı Latin Amerika'dan sonra en çok Amerika'da sevildi. Çirkin Betty'nin hikâyesini bilmeyenler için hatırlayalım. Betty, oldukça korumacı bir babanın biricik kızıdır. Fiziksel olarak hiçbir çekiciliği olmamasına, hatta oldukça çirkin olmasına rağmen çok zeki, dürüst, güvenilir ve iyi huyludur. Üniversiteyi birincilikle bitirir, finans alanında inanılmaz yeteneklidir, ancak çirkinliği yüzünden bir türlü iş bulamaz. Çok sevdiği babasının baskıları yüzünden neredeyse hiçbir flört deneyimi yoktur, ancak yine de bir aşk hayatını arzulamaktadır. Hiçbir şekilde de güzelleşmeye niyeti yoktur, aklına bile gelmez.

Günün birinde büyük bir tekstil şirketinde patronun sekreteri olarak iş bulur. Moda ve güzelliğin geçerli tek güç olduğu bu ortamda yaşadığı sıkıntılarla baş etmek zorunda kalır. Üstelik yakışıklı, çapkın ve nişanlı patronuna da sırılsıklam âşık olur.

Bu noktada herkes "ne zaman güzelleşecek, ne zaman patronu kendisine âşık edecek" diye beklemeye başlıyor haliyle. Fakat Çirkin Betty'yi benzer hikâyelerden ayıran, Betty'nin güzelleşmeden patronun kalbini çalması. Evet, Betty güzel fakat kötü yürekli kadınlarla çevresi sarılmış patronunu başka bir güzellik anlayışı ile tanıştırır ve kalbini çalar.

Dizi ufak değişikliklerle beraber dünyanın her yerinde neredeyse aynı senaryoyla yayınlandı.

Amerika'da ise Ugly Betty ismiyle yayınlanan dizi, daha yayınlanmadan farklı olacağının sinyallerini vermeye başladı. Tanıtım reklâmlarında kullanılan "2007’de çirkin olun" sloganı ile dikkat çeken dizi, bilinen senaryoya sadık kaldı ama ufak eklemelerle yılın en çok konuşulan dizilerinden biri oldu.

Öncelikle Betty Amerika'da Latin kökenli dizi karakterlerinin çoğundan farklı bir figür çiziyor. Amerikan televizyonlarında Latin karakterler çoğunlukla çete üyesi, fakir, suça eğilimle olarak gösteriliyor. Hapishane dizilerinde karakterlerin yarısını Latinler oluşturuyor. Bir süredir Amerikan dizileri kaderlerini değiştirip "tutunan" Latin karakterler göstermeye başladıysa da, bu karakterler çoğunlukla polis, yani devlet için suçla savaşan kişiler. Oysa Betty, Amerika'da bir Latin olarak sekreterlik gibi normal bir iş yapıyor.


* Televizyonlarda gösterilen en genç eşcinsel karakter Justin Suarez rolünde Mark Indelicato.


Ama dizinin asıl dikkat çeken yönü, içinde 13 yaşında eşcinsel bir karaktere yer vermesi. Bu, televizyonlarda gösterilen en genç eşcinsel karakter. Henüz ergenliğin başında, ne cinsel ne de romantik hiçbir deneyime sahip değil. Oysa şimdiden moda dergileri karıştırmayı ve defile izlemeyi seviyor. Elbette erkek eşcinsellerin moda ile ilgilenmesi hikâyesi oldukça klişe. Ancak zaten artık televizyonlarda Hıristiyan, cenaze levazımcısı bir eşcinseli bile izlemek mümkünken ne gam! Zaten karakter yapacağını yaptı, Amerika'yı ikiye böldü. Muhafazakârlar şimdiden diziyi protesto etmeye ve aleyhinde konuşmaya başladı. Eşcinseller ise diziyi bağırlarına bastı.

Kadınlar ise gerek romantik hikâyesi gerekse içten karakterleri nedeniyle dizinin hedef kitlesi. Ancak dizinin erkek izleyiciler açısından da çekici tarafları var. Tıpkı Desperate Housewifes gibi bu dizi de kadın hikâyesi anlatmasına rağmen, hem sürükleyici hem de çok güçlü bir mizah duygusu var. Üstüne üstlük dizinin yapımcısı Salma Hayek, aynı zamanda dizinin oyuncularından ve bol bol sevişiyor.

Bu noktada Salma Hayek ile ilgili ufak bir bilgi vermek gerek. Yıllarca Hollywood’un seksi Latin kızı ihtiyacını salsa yapıp göz süzerek karşıladıktan sonra, Salma Hayek yapımcılık işine soyundu. Başlarda başarılı değildi. Ta ki Frida'ya kadar. O zamanlar ufak bir şirketi olan Hayek, başrolünde oynadığı bu filmin yapımcılığı için bir ortak aramaktan sıkılınca, varını yoğunu bu iş için harcamaya karar verdi. Kabul edelim, karmaşık resimler çizen, sakat, komünist, kadın bir ressamın hayatını anlatan bir filmin çok büyük gişeler yapacağını öngörmek mümkün değildi. Ancak Hayek çok inandığı bu proje sayesinde yapımcılık şirketini büyüttü. Şimdi birçok önemli film ve dizinin altında imzası var. Bu yapımların çoğu da cinsiyet politikaları açısından tabuları yıkıyor.

Ugly Betty bu sene iki dalda Altın Küre aldı. Betty'i canlandıran başrol oyuncusu ödülü alırken gözyaşlarına boğuldu haliyle. Ve onu şık gece elbisesi, havalı saçları ve sade makyajı ile gören bizler, gelecek bölümle için bir ipucu öğrenmiş olduk. Betty güzelleşecek, ama yine de tombalak kalacak. En iyi dizi ödülünü alırken ise içlerinde Salma Hayek da bulunan tüm kadro sahneye çıktı, kol kola şarkı söyledi, dans etti. Bu gürültüde konuşmaya çalışan yönetmen mikrofona bağırdı: "Bizimkisi göçmen bir dizi. Hem göçmenleri anlattığı için, hem bir Latin Amerika hikâyesi olduğu için. Bizi desteklediğiniz için teşekkür ederiz"

Amerika'da birçok psikolog ailelere ergenlik çağındaki kızlarını Ugly Betty'yi izlemeye teşvik etmesini tavsiye ediyor. Sırf başka bir güzelliğin mümkün olduğunu görmeleri için. Muhafazakârlar dizinin bir an önce yayından kaldırılmasını istiyor. Bazı ünlüler tıpkı Betty gibi diş telleri takmaya başladı. Digiturk aboneliği bulunanlara tavsiyemiz, kaçırmamalarıdır. Bize dayatılan güzellik anlayışını yeniden düşünmek için, romantik bir hikâye izlemek için ya da gülmek için.

Kaynak: Pazartesi.org


*Konuyla ilgili haberler:

[[Eşcinseller onu çok seviyor]]
Etiketler: medya
nefret