29/05/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

‘Savaşın gerçek maliyeti’ni Amerikalılara göstermek için devlet sırlarını sızdıran ABD askeri Bradley Manning’e uluslararası destek sürüyor.

Amerika’nın Savaş Sırlarını Sızdıran Eşcinsel Askere Destek Sürüyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
“Savaşın gerçek maliyeti”ni Amerikalılara göstermek için devlet sırlarını sızdıran ABD askeri Bradley Manning’e uluslararası destek sürüyor. 3 yıldır tutuklu bulunan Manning 3 Haziran’da askerî mahkemeye çıkarılmadan önce 1 Haziran’da Maryland’deki mahkemenin önünde bir yürüyüş yapılacak. “Eşcinsel Kahramanımız Bradley Manning’i Serbest Bırakın” diyen savaş karşıtları, İngiltere ve Almanya’da da çeşitli protestolar düzenleyecek.  
 
25 yaşındaki ABD askeri Bradley Manning, 2010 yılında Irak’ta istihbarat uzmanı olarak görev yaparken tutuklandı. Kendisine yöneltilen "istihbaratın internette yayınlanmasına sebep olmak", "ulusal güvenlik bilgi ve istihbaratını yaymak", "kamusal mülkiyet ve kayıtları çalmak" gibi 22 suçlamadan 10’unu kabul eden Manning, 28 Şubat 2013’te mahkemede okuduğu savunmasına ABD’nin savaş suçlarını halkı bilgilendirmek amacıyla Wikileaks’e sızdırdığını anlattı.
 
“İnsan hedeflerini esir alıp öldürmeye kafayı taktığımızdan amaçlarımızı göz ardı ediyoruz. Eğer halk, özellikle de Amerikan halkı, bu bilgilere sahip olsaydı, ordu ve dış politikamız hakkında bir tartışma başlayabilirdi. Irak ve Afganistan’ta yaşananlar, her gün görüştüğümüz kişilerin insan yanını hiçe sayan karşı-terörizmi toplumun yeniden düşünmesine sebep olabilir. Vicdanımı temizlememi sağlayan bir şey başardığımı hissediyorum.”  
 
"Vatan Haini Değil, Savaş Karşıtı Bir Kahraman" 
Orduda eşcinsellerin açık olmasını yasaklayan “Sorma, Söyleme” yasası Manning’in tutuklanmasının ardından çok geçmeden kaldırıldı. Manning davası sağcılar tarafından eşcinsellerin askerlik için uygun olmadığı yönünde ele alınırken, ana akım medyada da zorbalık sonucu deliren eşcinsel bir asker olarak yansıtıldı.
 
San Francisco Onur Yürüyüşü’nde de aktivistler bu yıl Bradley Manning’in ismini yürüyüşe vererek eşcinsel askeri onurlandırmak istedi. Ne var ki, Yürüyüş’ün yönetim kurulu bu karara karşı çıktı. Yine de Manning’i destekleyenler “gerçek kahramanlar cinayeti yanınıza bırakmazlar” diyerek kendisini andılar.
 

“Düşmana yardım ve yataklık etmek” suçu kabul edilirse Manning ömür boyu hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak. Eşcinsel asker, art arda üç kez Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi.  


Etiketler: insan hakları, askerlik
nefret