05/04/2010 | Yazar: Kaos GL

Türkiye’ye sığınmak zorunda kalan İranlı LGBTT’lerin Türkiye’de yaşadıklarıyla ilgili haberler yapan Washington Post Gazetesi, küçük bir ilde yaşayan

Anadolu'nun LGBTT Mültecilerle İmtihanı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Türkiye’ye sığınmak zorunda kalan İranlı LGBTT’lerin Türkiye’de yaşadıklarıyla ilgili haberler yapan Washington Post Gazetesi, küçük bir ilde yaşayan iki kişinin şikâyetlerine yer verdi: “Makyajımıza garip bakıyorlar, bakkal paranın üstünü vermedi, bize küfür ediyorlar.”
 
ABD’nin etkili gazetesi Washington Post, İran’dan kaçan 300 kadar LGBTT’nin birçoğunun Türkiye’ye sığındığını hatırlatarak, bu mültecilerin şikayetlerini aktardı. Sığınma hakkı verilmesini bekleyen Hasan ve Ferzan adlı eşcinseller, yerli halkın kendilerine iyi davranmamasından yakındı.

BM’den haber bekliyorlar
İran’da geçtiğimiz Haziran’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından İran dışına kaçan rejim karşıtlarının ve LGBTT’lerin bir bölümü, Türkiye’ye sığındı. Habere göre İran’da, yakalandıklarında idam cezası verilen LGBTT’ler, Türkiye’de nispeten daha rahatlar ancak yine de tacizle karşılaşıyorlar ve bundan çok yakınıyorlar. Türkiye’ye kaçtıktan sonra, Birleşmiş Milletler’in (BM) kendilerine göç edecek ülke bulmalarını bekleyen İranlı LGBTT’lerin çoğu Isparta gibi küçük kentlere yerleştiriliyor.

Makyaja garip bakıyorlar
Isparta’da diğer İranlı LGBTT’lerle birlikte kalan Hasan (34), Washington Post’a şunları anlattı: “Makyajlı sokağa çıktığımda insanlar bana bir garip bakıyor. Bir keresinde kaldığım evin camını taşla kırdılar. Sokakta bana laf atıp, küfür ediyorlar.”

Bakkal yere tükürdü
25 yaşındaki Ferzan ise şunları söyledi:
“Geçen gün yumurta almak için bir bakkala girdim. Parayı uzattım, adam elimden almadı. Bana, parayı tezgahın üzerine koymamı istedi. Ardından gözümün içine bakıp, yere tükürdü. Para üstünü de vermedi.”


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam