06/10/2011 | Yazar: Kaos GL

Yeni Anayasa çalışmaları kapsamında Meclis’teki partilerle görüşen AKP, 10 Ekim’de BDP ile görüşecek. AKP, CHP, MHP’nin yeni Anayasa için çalışacak komisyona seçtiği isimler tamamen erkeklerden oluşuyor.

Yeni Anayasa çalışmaları kapsamında Meclis’teki partilerle görüşen AKP, 10 Ekim’de BDP ile görüşecek.
 
AKP, CHP, MHP’nin yeni Anayasa için çalışacak komisyona seçtiği isimler tamamen erkeklerden oluşuyor.
 
Yeni Anayasa çalışmaları kapsamında Meclis’teki partilerle görüşen Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Barış ve Demokrasi Partisi’yle (BDP)10 Ekim Pazartesi saat 14.00’te görüşecek.
BDP, yarın saat 10.00’da da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla buluşacak.
 
BDP’nin anayasa çalışmalarına başlamak için 4 Ekim’de AKP’yla buluşacağı yönündeki haberler daha önce yalanlanmıştı.
 
“Uzlaşma Komisyonu vefat etti. Onun yerine Hazırlık Komisyonu doğdu”
 
BDP Şırnak Vekili Hasip Kaplan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında, KCK operasyonu sürerken hükümetin BDP’yle görüşme talebinde bulunulmasının çelişki olduğunu söyledi.
 
Kaplan, "Hükümet, bir yandan bize mektup yazıyor, ’gelin görüşelim’ diyor, diğer yandan partililerimizi gözaltına alıyor. Eğer BDP, KCK ise neden görüşüyorsunuz? Meclis Başkanı yazı yazdı ve 10 Ekim’e kadar Anayasa Hazırlık Komisyonu’na üç üye vermemizi istedi. BDP, Başbakan’ın dediği gibi terör örgütüyse bu ne yaman çelişki?" diye sordu.
 
Kaplan, komisyona üye konusundaki soruyu ise, "Uzlaşma Komisyonu vefat etti. Allah rahmet eylesin. Onun yerine Hazırlık Komisyonu doğdu. 10 Ekim’de isimleri belirleyeceğiz" diye cevapladı.
 
Görüşmeler, 28 Eylül 2011’de Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) başlamış ve bir gün sonra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile devam etmişti. BDP’ye ise görüşme daveti gönderilmemişti.
 
Anayasa çalışmalarını erkekler mi yapacak?
 
AKP, CHP, MHP’nin yeni Anayasa için çalışacak komisyona seçtiği isimler tamamen erkeklerden oluşuyor.
 
Partilerin gönderdikleri üyeler şu isimlerden oluşuyor:
AKP: Mehmet Ali Şahin, Ahmet İyimayave Mustafa Şentop
CHP: Süheyl Batum, Rıza Türmen veAtilla Kart
MHP: Faruk Bal, Tunca Toskay ve Oktay Öztürk ile temsil edilecek.
 
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ise komisyona vereceği isimleri henüz belirlemedi.
 
Meclis yeni anayasa için araştırma yaptı
 
Meclis Araştırma Merkezi, Türkiye’deki yeni anayasa çalışmalarına hazırlık çerçevesinde AB üyesi ülke, ABD ve Türk anayasalarında uluslararası hukukun esas kaynaklarına ilişkin düzenlemeleri inceledi. Araştırmada, devletlerin uluslararası yükümlülüklerini ulusal mevzuatlarının üstünde gördükleri tespit edildi.
 
Meclis Araştırma Merkezi tarafından, “Uluslararası anlaşmaların yapım süreci ve ulusal mevzuat karşısındaki durumubaşlıklı yapılan çalışmada, Türkiye’deki yeni anayasa çalışmalarına hazırlık çerçevesinde AB üyesi ülke, ABD ve Türk anayasalarında uluslararası hukukun esas kaynaklarına ilişkin düzenlemeler özetlendi.
 
Çalışmada, devletlerin uluslararası yükümlülüklerini ulusal mevzuatlarının üstünde gördükleri belirtilerek, “Bazı ülkeler bunları kanunlara eşdeğer görürken bazıları anayasalarının da üstünde tutmuşlardır. Bu nedenle de anayasa mahkemelerinin ulusal mevzuat ile uluslararası anlaşma hükümleri arasında çelişki gördüğü durumlarda anlaşmanın getirdiği düzenlemelere uyulmaktadır. İncelenen ülkeler arasında bunun tek istisnası Avusturya’dır. Avusturya Anayasa Mahkemesi bir uluslararası anlaşmanın anayasaya aykırı olduğuna karar verirse o anlaşmanın uygulanması durdurulur ve uygulanması için yapılan düzenlemeler yürürlükten kalkar” denildi.
 
Ülkelerdeki uygulamalar
 
Araştırmanın "sonuç" bölümünde şu ifadeler yer aldı:
İncelenen ülkelerden Almanya, Avusturya, Estonya, İrlanda, İtalya, Macaristan, Malta, Portekiz, Slovakya, Yunanistan genel kabul görmüş uluslararası hukuk kurallarının ulusal mevzuatlarının ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtmiştir
İncelenen ülkelerin iki tanesi dışında (Malta-net olarak belirtilmemiş-, Macaristan-sadece hayati önemde olanları parlamento yapar-) anlaşma yapma yetkisi (müzakere, imza, akit) yürütmeye (Cumhurbaşkanı, Kral, Başkan, Taç, Grandük, Hükümet, Bakanlar Kurulu) verilmiştir.
 
Ülkeler başta siyasi nitelikteki anlaşmalar ile toprak düzenlemeleri olmak üzere "önemli" uluslararası yükümlülükler üstlenmeyi ya da daha önce taraf olduğu düzenlemelerin feshedilmesini yasama organlarının onayına bağlamıştır (Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, İrlanda, İspanya, İsveç, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Yunanistan). Bazı ülkelerde bu yükümlülükler için "ön onay"a ihtiyaç vardır (Hollanda, Macaristan, Polonya). Ön onayın Anayasa Mahkemesi tarafından yapıldığı ülkeler de vardır (Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Fransa-belli kişi ve kurumların başvurusu üzerine-).
 
Birleşik Krallık’ta parlamentonun anlaşmalarla ilgili rolüne ilişkin bir anayasal düzenleme olmasa da uygulama büyük ölçüde diğer ülkelerin hukuki durumuyla paralellik arz etmektedir.
 
Federal devletlerin bir kısmı federe devletlere yabancı devletlerle anlaşma yapma yetkisi verirken (Avusturya, Almanya, Belçika) ABD’de eyaletler anlaşma imzalayamaz.
 
Devletler uluslararası yükümlülüklerini ulusal mevzuatlarının üstünde görmüşlerdir. Bazı ülkeler bunları kanunlara eşdeğer görürken bazıları anayasalarının da üstünde tutmuşlardır. Bu nedenle de anayasa mahkemelerinin ulusal mevzuat ile uluslararası anlaşma hükümleri arasında çelişki gördüğü durumlarda anlaşmanın getirdiği düzenlemelere uyulmaktadır. İncelenen ülkeler arasında bunun tek istisnası Avusturya’dır. Avusturya Anayasa Mahkemesi bir uluslararası anlaşmanın anayasaya aykırı olduğuna karar verirse o anlaşmanın uygulanması durdurulur ve uygulanması için yapılan düzenlemeler yürürlükten kalkar.
 
Danimarka Parlamentosu kendi üyelerinden oluşan bir "Dış Politika Kurulu" seçmektedir. Hükümet önemli dış politika kararları almadan önce Kurul’un tavsiyesini almaktadır. İsveç’te "ülkenin çıkarlarının gerektirdiği durumlarda" parlamento yerine başkanlığını parlamento başkanının yaptığı ve parlamenterlerden oluşan dokuz kişilik Dışişleri Danışma Konseyi ile görüşerek anlaşma yapabilir.
 
AB üyesi ülkeler anayasalarında belli egemen yetkilerin uluslararası örgütlere devrini öngören hükümlere yer vermektedir (Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, Lüksemburg, Polonya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan).
 

Etiketler: insan hakları, sivil anayasa
İstihdam