26/01/2023 | Yazar: Kaos GL

TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu: Tek bir hekimin dikkate alınan bilim dışı söylemlerini kabul etmiyoruz ve kınıyoruz!

“Anayasa değişikliği üzerinden cinsel kimlik tartışmaları yapılmasını kabul etmiyoruz!” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu, Anayasa Komisyonu’nda LGBTİ+’lara ayrımcılığa ilişkin açıklama yayınladı.

Cumhur İttifakı’nın evliliği yeniden tanımlayan ve LGBTİ+’ları hedef gösteren Anayasa değişiklik önerisine ilişkin Komisyon’a LGBTİ+’larla ilgili konuşması için bir üroloğun çağrılmasını eleştiren TTB, şöyle dedi:

“Anayasa değişikliği üzerinden cinsel kimlik tartışmaları yapılmasını kabul etmiyoruz! Bunu meşru kılmak için, görüş belirtebilecek yetkin ve bağımsız meslek kuruluşları ve tıp mensupları varken, tek bir hekimin dikkate alınan bilim dışı söylemlerini kabul etmiyoruz ve kınıyoruz!”

Ne olmuştu?

Adalet Kalkınma Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve Büyük Birlik Partisi’nin Meclis Başkanlığı’na 9 Aralık 2022’de getirdiği “başörtüsüne anayasal güvence getirilen ve ailenin yeniden tanımlandığı” anayasa değişikliği teklifinin konuşulduğu Meclis Anayasa Komisyonu’nda cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği başlığı konuşuldu.

24 Ocak’taki Komisyon toplantısında, tartışma Milliyetçi Hareket Partisi İstanbul Milletvekili Feti Yıldız’ın “LBGT”nin -adını bile söyleyemiyoruz- bu sapkın akımın lobilerini her türlü maddi olarak desteklemekte ve büyük bir algı oluşturmaktadır” sözleriyle açıldı. Konuya dair uzman değerlendirmesi için Komisyon’a LGBTİ+’lara yönelik bilim dışı ve ayrımcı sözleriyle tanınan Ürolog Prof. Dr. Zeki Bayraktar getirildi.

Bayraktar bilimsel bir geçerliliği olmayan iddialarında eşcinsel ve trans varoluşu “erken çocukluk döneminde hatalı ebeveyn davranışları”na bağladı: “Akılcı yöntemlerle, panik yapmadan doğru bir şekilde yönetemezsek ne yazık ki önümüzdeki yıllarda eşcinsel ve transeksüel vakalarda bir patlamayla karşı karşıya kalabiliriz” dedi.

Bayraktar, Anayasa’da ailenin ayrımcı saiklerle tanımlanmasını içeren teklifi, “LGBTİ+’ların ortalama ömrünün on altı ila yirmi altı daha kısa olduğu” iddiasına dayandırarak “devletin vatandaşın ruh ve beden sağlığını korumakla yükümlü” olmasıyla gerekçelendirdi. Bayraktar iddiaları için “Bunu psikiyatristler bilmezler” dedi.

Bayraktar’ın bilim dışı iddiaları bunlarla da bitmedi; toplumdaki ayrımcılığın, heteronormatif ve ikili cinsiyetli toplum düzeninin LGBTİ+’larda yarattığı psikolojik baskıyı “eşcinsel ve transseksüel” olmakla ilişkilendirdi. Toplumda herkes için geçerli olan cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları LGBTİ+ olmaya bağladı.


Etiketler: insan hakları, kadın, sağlık, siyaset, anayasa
2024