25/05/2012 | Yazar: Kaos GL

BDP’li Sırrı Süreyya Önder, kaosgl.org’un hatırlattığı Başbakan Erdoğan’ın 2002’deki sarf ettiği ‘eşcinsellerin de kendi hak ve özgürlükleri çerçevesinde yasal güvenceye alınmaları şart’ sözlerini komisyonda okudu.

Anayasa ‘Eşitlik’ Maddesinde Kilitlendi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
CHP ve BDP, ‘eşitlik’ maddesinde “cinsel yönelim” çözülmeden bir sonraki maddeye geçilmesine sıcak bakmıyor
 
BDP’li Sırrı Süreyya Önder, kaosgl.org’un hatırlattığı Başbakan Erdoğan’ın 2002’deki sarf ettiği “eşcinsellerin de kendi hak ve özgürlükleri çerçevesinde yasal güvenceye alınmaları şart” sözlerini komisyonda okudu.
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu ‘Eşitlik’ maddesinde kilitlendi. CHP ve BDP’nin   konulmasını istediği ‘cinsel yönelim’ ifadesinde  uzlaşma dün de sağlanamadı. AKP ve MHP, ‘cinsel yönelim’ konusundaki tutumlarından ileri adım atmadı. CHP,  cinsel yönelim ifadesi gerekçede olacaksa da mutlaka açık ve net yer almalı diyor. Son 10 gündür atlatılamayan kriz komisyonun pazartesi günü yapacağı toplantıya bırakıldı. 
 
Batum’dan 1961 Anayasası önerisi 
CHP’nin komisyon üyesi Anayasa Profesörü Süheyl Batum, eşitlik maddesi için 1961  Anayasası önerisini getirdi.Anayasa’nın  ‘Eşitlik’ başlıklı 12. Maddesi şöyle: “Herkes, dil, ırk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep ayırımı gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz”.
 
Türmen:  Uzlaşma sağlamaya yönelik  çabalar devam ediyor 
Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun bugünkü toplantısında, "Eşitlik, ayrıcalık yasağı, ayrımcılık yasağı ve pozitif ayrımcılığı" düzenleyen maddeye ilişkin uzlaşma sağlama yönelik çabalarının devam ettiğini söyledi. 
 
Yazılı açıklama yapan Türmen, "Toplantıda maddenin bütünü üzerinde bir uzlaşı sağlama çabaları devam etmiştir. Bu konudaki değişik görüşler ile ilgili değerlendirmeler yapılmıştır. Dört siyasi partinin bir uzlaşıya varması için belirli bir süreye ihtiyaç olduğu anlaşılmaktadır. Uzlaşıya varma süreci ve yazım komisyonu çalışmaları devam etmektedir"  dedi. (Hülya Karabağlı / T24)
 
İlgili haber:
Sözünü Tut Erdoğan: O Yeter!

Etiketler: insan hakları, sivil anayasa
İstihdam