23/05/2012 | Yazar: Kaos GL

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda, BDP’li Sırrı Süreyya Önder ile bir AKP’li üye arasında, ‘çocuğum ‘eşcinselim’ diye gelse ne yaparım?’ diyaloğu yaşandı.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda ‘Çocuğum eşcinsel olursa’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda, BDP’li Sırrı Süreyya Önder ile bir AKP’li üye arasında, “çocuğum ‘eşcinselim’ diye gelse ne yaparım?” diyaloğu yaşandı.
 
Önder, eşcinselliği içeren “cinsel yönelim” kavramı konusunda konuşurken, “Siz bu tavrınızla eşcinsellere, transseksüellere hiçbir sosyal alan bırakmayarak seks işçiliğine mahkum ediyorsunuz. Toplumda oluşan nefret doğrultusunda cinayete kurban gidiyorlar. Poliste eşcinsel yakalamak, ‘bonus’ kabul ediliyor. Eşcinselleri olağan şüpheli konumuna kuyuyorsunuz. Askere gitme konusunda, cinsel ilişki sırasında fotoğraf isteniyor. Yol kenarlarında kaldırımı işgal ettikleri için ceza kesiliyor” dedi.
 
Komisyonda bir süre sessizlik oluştuktan sonra AKP’liler, “Genel ahlak içinde böyle bir kavram yok. Bu tür yanlışları meşrulaştırmış oluruz. Aile yapısı ve toplumsal değerlere ters bir ifadeyi anayasaya koyamayız” diyerek karşı çıktı. CHP ise, cinsel kimlik konusunda BDP’yi destekledi. Bu insanlara kiralık ev verilmediğini, askerlikten kaçabilmek için olmadık yöntemlere başvurmak zorunda kaldıklarını anımsatan CHP, “Cinsel yönelimi farklı olanlar toplumdan koparıldıkları içi, haklarını kullanamayacak noktaya geliyorlar” görüşünü dile getirdi.
 
MHP ise toplantıda herkesin kanun önünde eşit olduğu ibaresinin “mutlak eşitliği” tanımlayan fıkrada vurgulandığını, tekrar detaylandırmaya gerek olmadığını belirterek, BDP ve CHP’nin taleplerine karşı çıktı. MHP “Burada metne ‘hiç kimseye hiçbir sebeple ayrımcılık yapılamaz’ diyelim. Herşeyi tek tek saymaya kalkarsak işin içinden çıkamayız. Herkes bir şeyi sokuşturmak isteyecektir” görüşünü dile getirdi.
 
AKP’li: Doktora götürürüm
Bu arada Anayasa Uzlaşma Üst Komisyonu’nun son toplantısında Önder ile bir AKP’li üye arasında “eşcinsel çocuk” diyalogu yaşandığı ortaya çıktı. AKP’li üye, “Benim çocuğum ‘eşcinselim’ diye gelse onu doktora götürürüm” dedi. Önder ise, “Bu bir hastalık değil, dünya biliyor. Çocuğum bana gelse ‘eşcinselim’ diye, böyle yaşamaya karar verdiğinde engelleri bertaraf etmek için, hayatını nasıl kolaylaştırırım diye çabalarım” karşılığını verdi.
 
Alt Yazım Komisyonu’nda çözüm bulunamayan, “cinsel kimlik ve etnik köken” krizi bugün üst komisyonda ele alınacak.
 
Komisyon üyeleri, bu iki kavramın gerekçede açılarak ifadelendirilebileceği yönünde esneklik gösterebilecekleri mesajını verdi. Önder, “Bizim için anayasada yer almalı. Gerekçede ifade edilmesi bir nebze talebimizi karşılar” dedi.
 
Konu bugün yapılacak üst komisyonda karara bağlanacak. Üst komisyonda yine uzlaşma sağlanamaması halinde “eşitlik” maddesi anayasa çalışmalarının sonuna bırakılacak. (milliyet.com.tr)

Etiketler: insan hakları, sivil anayasa
nefret