26/11/2022 | Yazar: Kaos GL

Kadınlar 25 Kasım için Sakarya Caddesi’nde bir araya geldi, “Erkek ve devlet şiddetine karşı itaat yok, isyan var” dedi.

Ankara’da 25 Kasım: İtaat yok, isyan var! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Sendika.org

Ankara’da kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü için Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla Sakarya Caddesinde bir araya geldi.

Polis üzerinde ‘devlet’ ifadesi geçtiği için platformun “Erkek ve devlet şiddetine karşı itaat yok, isyan var” pankartını içeri almamaya çalıştı. Kadınların ısrarı sonucunda pankart içeri alındı.

Polisin döviz kontrolleri sonucu yedi kişi gözaltına alındı. “İran’dan Afganistan’a, Kürdistan’dan Türkiye’ye feminizm ateşi sönmeyecek” yazılı dövizi alana almayan polis, kadınlara saldırdı ve gözaltına aldı.

Türkçe, Kürtçe ve Farsça yapılan açıklamada “Mirabel Kardeşler’in de, Mahsa Amini’nin de, Nagihan Akarsel’in de failini yüzyıllardır tanıyoruz. Bu yüzden gücümüzü birbirimizden, sınırları aşan dayanışmamızdan alıyoruz. İran’da özgürlüğü için mücadele eden, yaşamları ellerinden alınan, idamla yargılanan kadınların her bir saç teli için isyanı büyütüyoruz. İran’da, Türkiye’de dünyanın her yerinde yaşamlarımızı karartmak isteyenlere karşı Jin Jiyan Azadi çığlığını bir kar topu gibi büyüterek erkek ve devlet şiddetine karşı  itaat yok isyan var demek için sokağa çıkıyoruz. Kadını aileden ibaret görenler; boşanmaları zorlaştırıp, Aile İrşad Büroları eliyle kadınları susmaya zorluyorlar. Aileye hapsedilmeyi reddediyor ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini savunanlara itaat yok isyan var demek için sokağa çıkıyoruz” ifadeleri kullanıldı.


Etiketler: insan hakları, kadın
İstihdam