11/06/2023 | Yazar: Eylem Esen Arabacı
Ankara’da lubunyalar Onur Ayı’nı hafıza turuyla karşıladı, Umut Güner’le sokaklarda tarih turuna çıktı.
17 Mayıs Derneği Yaşlılık Çalışmaları onur ayını “Hafıza” temasıyla karşıladı. Madenci Anıtı’nda buluşan lubunyalar onur ayı kapsamında açılışı 11 Haziran’da Umut Güner rehberliğinde, Ankara’da lubunyaların varlığına tanıklık eden mekanları ve sokakları hatırlatarak başlattılar.
Feyman…
Lubunyalar, Umut Güner’le yürüyerek mekanların dünden bugüne tarihine ışık tuttu:
“Olgunlar- kitapçılar kapanınca burası kendiliğinden sokakta içilen bir yere dönüşüyordu. Feyman, transların çalıştığı bir gece kulübü, “kaliteli” bir gece kulübü idi. Translar konsa çıkardı. Olgunlardan başlamamızın nedenlerinden biri ise Ferman, transların kente ne kadar dahil oldukları ve nasıl dahil olduklarına ilişkin ipucu vermesi. Feyman dışında transların var olabildikleri mekanlar ise koli mekanları. Ve bu mekanlar ne kadar “trans mekanlardır” tartışılır.”
Lezbiyen mekanlar
Lubunyalar Konur Sokak’a doğru yürüyüşe devam ettiler.
“Eylül Cafe, Ankara’nın adıyla şanıyla ilk lezbiyen kafesi ve lezbiyen olduğu kadar da yakışıklı bir LGBTİ+ kafesiydi ve iki sene kadar açık kaldı. L Word dizisinden esinlenerek dizayn edilmişti. Engürü kahve, lezbiyen kahvesi olarak bilinen bir kahve idi. Burası kafe gibi değil, daha çok cis-hetero erkeklerin kağıt oynadıkları, okeye döndükleri bir yer idi. Bu mekâna çok fazla lezbiyen gittiği için kendiliğinden zaman içerisinde LGBTİ+ kapsayıcı bir mekâna dönüşmüştü. Hem Ankara tarihi açısından hem de Türkiye LGBTİ+ tarihi açısından ilginç bir deneyim olduğunun altını çizmek isterim”.
Kaos GL ve Kültür Merkezi
Kaos GL Derneği’nin eski kültür merkezi önünden geçerken Umut Güner, Kaos GL fikrinin ortaya çıkış sürecinden bahsetti, “Kaos GL fikri ilk kez 1992’de gündeme geliyor. 20 Eylül 1994’te Kaos GL Dergisi yayınlanıyor. Uzun bir süre fanzin olarak yayınlanan Kaos GL Dergisi 1999’da Basın savcılığının dikkatini çekiyor. Siz bunu bu kadar uzun süredir yayınlıyorsunuz “kayıtlı bir dergi olun” dedi.
Kaos GL çok lubunya bir refleksle “oldu o zaman” kayıtlı olacaksak kendimize de ait bir merkezimiz olsun diyor. Ve ilk kültür merkezi Konur Sokakta kuruluyor.
“Tutulan ofisin satılmasından kaynaklı bir sene sonra ofis Selanik caddesine taşındı. Selanik caddesinde 3 sene kaldıktan sonra GMK bulvarına taşındı. 2015 yılına GMK bulvarında devam ettik. Ancak IŞID’in bombalanacak yerler listesinde olduğu için kültür merkezini kapatıp sadece dernek merkezi olarak hizmet veriyoruz. Dernek ofisinde ziyaretçi kabul edemiyoruz güvenlik nedeniyle. Kaos Kültür Merkezi sadece LGBTİ+’lar için değil farklı kimliklerde kişiler içinde kültürel etkinliklerini yapabildikleri bir alan açmıştı.”
Ankara’daki LGBTİ+ örgütlenmesi
Yürüyüşe İnsan Hakları Anıtı’na da uğrayarak devam eden lubunyalara Umut Güner Ankara’daki LGBTİ+ örgütlenmesini anlattı.
“Ankara’da 2017’de LGBTİ+ etkinlik yasağı geldi. Bu yasak Ankara’daki LGBTİ+ aktivizmini hedefleyen bir durum gibi olsa da Almanya-Türkiye arasındaki krizin olduğu bir dönemde de ortaya çıktı. 2020’de verdiğimiz hukuki mücadeleyi kazandık. Kaos GL Derneği, Pembe Hayat Derneği, ÜniKuir, 17 Mayıs Derneği, Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Derneği Ankara’daki LGBTİ+ dernekleridir. Kaos GL ve Pembe Hayat derneğinden bahsettim. Unikuir ODTÜ’deki LGBTİ+ örgütlenmesinden dernekleşti. Spesifik olarak LGBTİ+ öğrenci örgütlenmesi üzerine çalışıyor. 17 Mayıs derneği ise tam Ankara yasaklarında daralan aktivizm alanını ve LGBTİ+ların esenliğini arttırmak amacıyla kuruldu. Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği de spesifik olarak seks işçiliği alanında çalışan bir dernektir”.
Yürüyüş sonrası oturan lubunyalar mekanlar ve sokaklara dair hafızalarını tazeleyerek günü bitirdiler. Aynı tur, bugün (12 Haziran) başka bir ekiple de tekrarlandı.
Etiketler: yaşam, kent hakkı, gezi/mekan, tarihimizden, medya okulu, onur yürüyüşü