18/01/2022 | Yazar: Kaos GL

İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi, 2021 Yılı Ankara Hak İhlalleri Raporu'nu basın toplantısıyla açıkladı.

“Ankara’da her kesim için eylem ve ifade özgürlüğü ciddi bir ihlalken LGBTİ+lar için yoğun bir baskıya dönüştü” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı 

İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi, 2021 yılı Ocak-Aralık ayları arasında derneğe yapılan başvurularla hazırladıkları Ankara’daki hak ihlalleri raporunu dün (17 Ocak) düzenledikleri bir basın açıklamasıyla duyurdu.

Rapor, “2016 yılında gerçekleşen darbe girişimi sonrası ağırlaşan koşullar ile birlikte hak ihlalleri kalıcı hale getirildi” diyor ve LGBTİ+’ların Ankara’da yaşadığı hak ihlallerini de görünür kıldı.

“Ankara’da her kesim açısından eylem ve ifade özgürlüğü ciddi bir ihlalken LGBTİ+lar için daha yoğun bir baskıya dönüştü” diyen İHD’nin raporunda yer alan LGBTİ+’lara yönelik hak ihlalleri şöyle:

·       2006 yılında trans kadınlara saldıran çetenin yargılandığı dava sürekli olarak ertelendi. Adil yargılanma haklarından uzak bir davaya dönüşen Esat-Eryaman davası 2021 yılında bir erteleme furyasına dönüştü. Dava 5 defa ertelendi. Her duruşmada basın açıklaması yapmak isteyen LGBTİ+lar her defasında saldırıya uğradılar. İfade özgürlüğü ve eylem hakları kısıtlanan LGBTİ+lar basın açıklamalarını farklı yollarla gerçekleştirdiler. Esat-Eryaman davası halen devam ediyor.

·       2021 yılının en ciddi hak ihlallerinden bir diğeri Ankara Onur Yürüyüşü’nde gerçekleşti. LGBTİ+lar Onur Yürüyüşü’nü gerçekleştirmek için Seğmenler Parkı’nda buluşmak için çağrı yaptı. Çağrı sonrası yürüyüş saatinden saatler öncesinde park ablukaya alındı. Hiç kimse parka alınmadı. Bunun üzerine Tunalı Hilmi Caddesi’nde bir araya gelen kitle yürüyüşe başladığı sırada ikaz edilmeksizin polisin engellemesiyle karşılaştı. Cinsiyetçi ve fobik söylemler ile psikolojik şiddet uygulayan polis, zaman geçtikçe şiddet dozunu arttırdı. Kitleyi dağıtmaya yönelik herhangi bir işlem yapmayan polis kitleyi kalkanlar arasında sıkıştırarak şiddet uygulamaya başladı. Bir aktivistin dudağı aldığı yumruk darbesiyle patladı. Bir başka aktiviste çok yakın mesafeden CO spreyi sıkıldı ve herhangi bir mukavemet göstermemesine rağmen aktivist şiddetle gözaltına alındı. Yine CO spreyine maruz kalan başka bir aktivist saçından tutularak ve beline tekme atılarak gözaltına alındı. Aynı zamanlarda elinde LBGTİ+ bayrağı taşıyan kişiye suç unsuru sayılarak şiddet uygulandı. Bir aktivist ters kelepçe takmayı reddettiği için 3 polis tarafından fiziki şiddete maruz bırakıldı. Bir kişi olanları fotoğrafladığı için fotoğraf makinesine zarar verilerek şiddetle gözaltına alındı. Olaylar sırasında orada yemek yemekte olan Lübnan vatandaşı bir avukat ve T.C. vatandaşı bir doktor şiddeti engellemeye çalıştığı için gözaltına alındı. Avukat olan Lübnan vatandaşının T.C. kimliği olmadığı için tutanak tutulmadan pasaportu elinden alındı. İçinde yüklü miktarda parası bulunan Lübnan vatandaşı çantasını vermek istemediği halde tutanak tutulmaksızın elinden zorla alındı. Duruma avukat olduğunu belirterek karşı çıkan Lübnan vatandaşı avukata ırkçı söylemlerle sözlü şiddet uygulandı. Aynı kişinin sol eli ameliyatlı olduğu için kelepçenin bir ucu sağ eline diğer ucu sol ayak bileğine denk gelecek şekilde çapraz bağ ile kelepçelendi ve saatlerce böyle bekletildi. Gözaltına alınan 20 kişi otobüste ters kelepçeli olarak 3 saat boyunca bekletildikten sonra serbest bırakıldı.

·       Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde 10 Mayıs 2019 yılında dokuzuncusu düzenlenen Onur Yürüyüşü’ne polis plastik mermi ve biber gazı kullanarak saldırdı; 1 akademisyen ve 18 öğrenci gözaltına alındı. Gözaltına alınan öğrencilerin KYK bursları ve kredileri kesildi. Olay sonrası Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından dava açıldı. 8 Ekim 2021 tarihinde görülen davada 19 kişi beraat etti.

·       LGBTİ+lar toplumsal eylemlerde polis ile karşı karşıya gelirken toplumsal alanlarda da LGBTİ+fobik kişiler ile karşı karşıya geliyor. 2021 yılı boyunca en az 16 kişi LGBTİ+ olduğu için işinden atıldı, mobbinge maruz bırakıldı, eğlence alanlarından atıldı. Birçok mekân LGBTİ+ları dışlayan tutumlar sergiledi.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam